Hrvatska, Nekategorizirano

(RE) kreativci za seniore u Centru za kulturu Novi Zagreb

U Centru za kulturu Novi Zagreb od početka ove godine umirovljenici mogu uživati u radionicama koje su za sve umirovljenike potpuno besplatne, jer se odvijaju u okviru projekta (RE)kreativci za seniore koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

U okviru projekta do studenog 2023. provodit će se niz aktivnosti koje su za umirovljenike potpuno besplatne, jedno stručno-znanstveno istraživanje o kvaliteti života umirovljenika te inovativan program Zlatni ples kojem je cilj educirati osobe koje rade s umirovljenicima i tako jačati kapacitete svih onih uključenih u rad s umirovljenicima. Također kroz aktivnost međugeneracijske povezanosti i Imam svog anđela koji će povezati osobe socijalne struke s umirovljenicima.

Nositelj projekta je Udruga Inkubator sreće, a partneri na projektu su Udruga Nacionalni savez Treća dob, Udruga Anzip i Centar za kulturu Novi Zagreb.

Sljedeće su aktivnosti projekta:
1.1. Hand made – izrada rukotvorina i uporabnih predmeta koja traje 3 sata svakoga mjeseca. Cilj je pokrenuti kreativnost.
1.2. Kognitivne i emocionalne vještine – radionica koja povezuje emocije i tijelo kroz poticanje učenja novih obrazaca ponašanja i reagiranja. Trajanje je tri sata svakoga mjeseca.
1.3. Društvene igre – zabavna aktivnost gdje se umirovljenici međusobno druže, upoznaju i otkrivaju nove igre (Pictionary, Scrabble) i one dobro poznate poput šaka, domina i kartanja. Održaa se tri sata jednom mjesečno.
1.4. Vježbanje- aktivnost kojoj je cilj razgibati tijelo i pokrenuti mišiće jednom tjedno po jedan sat.
1.5. Komunikacijske radionice – radionice komunikacijske pismenosti, tumačenja ugovora, financijske pismenosti, komunikacije na društvenim mrežama.
1.6. Tai-chi – Vježbanjem tai chi-a razvija se snaga i gipkost, koncentracija i unutarnji mir. Neki podaci govore da se vježbanjem tai chija aktivira 95% mišića u tijelu. Odvija se četiri puta mjesečno.
1.7. Zlatni ples – pokret kroz ples. Cilj je kroz ples prihvatiti pokret kao prirodnu potrebu tijela. Ples se provodi dva puta mjesečno.
1.8. Kompjuterska pismenost – radionice osnovne informatičke pismenosti za umirovljenike, dva puta mjesečno po tri sata.
1.9. Kiparska radionica – izrada uporabnih predmete od keramike. Odvija se jednom mjesečno.
1.10. Stručno predavanje liječnika – s temama prilagođenim interesima umirovljenika. Jednom mjesečno po sat vremena.
1.11. Literarno-dramska – izgradnja scenarija, uživljavanje u uloge, pisanje stilskih formi i komada za izvođenje na sceni grupno ili individualno. Svakoga mjeseca jedanput.
1.12. Zbor – aktivnost zajedničkog pjevanja jednom mjesečno.
1.13. Kazalište/muzej/izložba – odlazak na zanimljivu izložbu ili kazališnu predstavu u Zagrebu ili Varaždinu.
2.1. Zlatni ples edukacija u 8 modula – edukacija namijenjena osobama koji rade direktno s umirovljenicima kako bi ovu inovativnu aktivnost mogli primjenjivati u budućem radu. Planira se osposobiti do 12 novih edukatora.
3.1. Edukativni izlet u trajanju od 2 dana – edukativan izlet u Hrvatskoj gdje će umirovljenici steći nova znanja i ideje
3.2. Sportski izlet u trajanju od dva dana i rekreativni izlet u trajanju od dana.
4.1. Imamo svog anđela – program koji povezuje umirovljenike i studente humanističkih smjerova i pomaže i jednima i drugima da se kreiraju nove ideje, mogućnosti i razmjene iskustva.
4.2. Međugeneracijska povezanost- umirovljenici i osnovnoškolci – program posjeta umirovljenika školama ili škola umirovljenjičkim udrugama i domovima
5.1. Stručno znanstveno istraživanje o poboljšanju kvalitete života –

Više informacija o rasporedu radionica i prijavi na radionice nalaze se na stranici projekta https://rekreativcizaseniore.com