Hrvatska, Nekategorizirano

Rode i UNICEF predstavili priručnik "Dojenje i prehrana najmlađe djece u kriznim situacijama"

P-H20170314055188Udruga Roda i UNICEF predstavili su u utorak priručnik “Dojenje i prehrana najmlađe djece u kriznim situacijama”, autorice Renate Jelušić, koji je nastao na temelju iskustva stečenih tijekom migrantsko-izbjegličke krize u Hrvatskoj u 2015. i 2016. godini.
Priručnik sadrži preporuke koje mogu biti od pomoći mjerodavnim institucijama u organizaciji brzog sustava podrške u kriznim situacijama, kako bi se osigurala optimalna prehrana najmlađe djece, istaknuto je na predstavljanju.
Posebno ugrožena djeca
Za vrijeme prirodnih nepogoda i političkih kriza manjak sigurne hrane i vode rizičan je za zdravlje, a posebno je ugroženo zdravlje djece mlađe od pet godine i dojenčadi do godine dana, kod kojih je većina smrtnih slučajeva zbog neodgovarajuće prehrane uzrokovana proljevom, dehidracijom i pothranjenošću.

“Priručnik je zbirka iskustava i lekcija naučenih u vrlo specifičnom kontekstu izbjegličke i migrantske krize, no slične situacija mogu se očekivati i slučaju prirodnih nepogoda, kakvih smo imali u Hrvatskoj. Cilj nam je predstaviti iskustva koja smo stekli te ponuditi smjernice za buduće krize. Ne mora nam se dogoditi izbjeglička kriza, ali u prirodnim nepogodama, poput potresa i poplava, dojenje doslovce spašava živote”, kaže predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Dodaje kako statistike pokazuju da djeca koja nisu dojena imaju šest puta veću šansu da umru tijekom krize, zbog svega što nudi majčino mlijeko, ali i zbog okolnosti u kojima nije dobro davati nadomjestke za majčino mlijeko, jer se najčešće daju u nehigijenskim uvjetima.

“Takve smo vidjeli i za vrijeme izbjegličke krize, kada mnoge majke nisu imale priliku dojiti, nisu imale privatnog i toplog prostora u kojem bi to činile, niti se poticalo dojenje tijekom njihova puta. S druge strane, i u ovoj krizi su nadomjestci za majčino mlijeko prepravili kampove, a ako se koriste u neadekvatnim uvjetima prijetnja su djetetu. Gotovo sva djeca koju smo vidjeli imala su proljev, a to je za malu bebu životna ugroza”, napominje Otmačić.

Vrijeme je za smjernice za dojenje
Zbog toga je važno donijeti plan kako postupati u budućih krizama, jer se planovi ne mogu raditi kad kriza već započne. “Treba osigurati da su svi dionici koji rade s populacijom upoznati s važnošću dojenja, osigurati prostor i vrijeme za dojenje. Treba donijeti jasne smjernice kako poticati dojenje, a ako mame ne mogu dojiti, koje nadomjestke davati i u kojim uvjetima”, poručuje Otmačić.
Izvršna direktorica Roda Ivana Zanze kazala je kako su članice udruge stekle veliko iskustvo jer su godinu dana sudjelovale kao savjetnice za dojenje i kroz Centar za majku i dijete, u suradnji s UNICEF-om, pružale podršku tijekom izbjegličke krize u tranzitnim kampovima i prihvatilištima za izbjeglice.

“Hrvatska je prije 25 godina imala ratnu situaciju, prije tri godine velike poplave, a zatim izbjegličku krizu, pa je došlo vrijeme da se naprave smjernice za dojenje. Djeca su najranjivija skupina u našem društvu i smatramo da sada, kada je sve u redu, treba pristupiti izradi takvog operativnog plana”, kaže Zanze.

U povodu predstavljanje priručnika Rode večeras organiziraju besplatnu projekciju filma “Tigrovi” redatelja Danisa Tanovića, u Blitz Cinestaru u Avenue Mallu. Film prikazuje istinitu priču koja se dogodila u Pakistanu, o trgovcu nadomjestnim mlijekom i posljedicama reklamiranja nadomjestaka za majčino mlijeko koji nisu pod kontrolom zakona. (HINA)