Hrvatska, Nekategorizirano

Romi kao poduzetnici – predstavljen Erasmus + projekt Otvorene medijske grupacije

IMG_3874U ponedjeljak, 11. lipnja 2018. godine, u dvorani Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu, održalo se predstavljanje projekta pod nazivom “Romi u poduzetništvu” u organizaciji Otvorene medijske grupacije.

U listopadu prošle godine je Otvorena medijska grupacija započela partnersku suradnju sa češkom organizacijom RomPraha kojoj je u cilju educirati romsku populaciju na području Europe o poduzetništvu.

“Kada govorimo o organiziranom poduzetništvu Roma mnogo toga dobrog se može reći jer Romi diljem Republike Hrvatske koriste opciju samozapošljavanja što je posebno vidljivo u trgovini robom, turizmu i drugim granama poduzetništva. Samozapošljavanje Roma često je, a još češće je ono neorganizirano, samostalno, ali ipak i način preživljavanja Roma”, obratio se saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

“Zato je institut javnog rada gotovo jedini način na koji se Romi danas zapošljavaju, a to je kao što znate kratkoročna mjera i rekao bih promašena mjera jer nakon nje gotovo nitko ne pronađe posao. Neinovativnost ili možda nedostatak volje da država iskoristi radni potencijal vrlo vitalne i mlade skupine u društvu je zabrinjavajući i neprihvatljiv.”

Franjo Horvat podijelio je iskustva i s tzv. romskom plantažom u Koprivničko-križevačkoj županiji koja je omogućila, uz pomoć lokalne samouprave i Udruge “Korak po korak, ujedno članice SRRH “KALI SARA”, da izlože tamošnje Rome teškom radu kroz koji doprinose sredini, stječu radne navike i stvaraju novu vrijednost.

Profesor na Ekonomskom fakultetu, Velimir Srića, održao je kratko predavanja na temu poduzetništva i podijelio svjetske prakse i pozicioniranje Hrvatske u svijetu u odnosu prema tehnologiji i otkrićima.

“Zamislite da u romska naselja dovedemo profesore informatike i djecu i mlade inspiriramo da se bave vrhunskim tehnologijama i da uče najaktualnija znanja. To nove generacije itekako mogu.”

Otvorena medijska grupacija je partner na Erasmus + projektu pod nazivom “PAL Network for Support of the Roma Entrepreneurship”.