Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

„Šalji dalje“ razvija inkluzivno volontiranje

zvono_crProjekt „Šalji dalje“ Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ usmjeren je razvoju volonterstva na području tri slavonske županije – Osječko–baranjske, Virovitičko–podravske i Požeško–slavonske županije. Opći cilj projekta jest poticanje i razvoj suradnje između organizacija civilnog društva, javnih ustanova te jedinica lokalne i područne samouprave kako bi se uspostavili kvalitetni i održivi volonterski programi koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica.

Inovativni pristup

– Kroz projekt želimo primijeniti inovativne pristupe podrške ranjivim skupinama društva u procesu njihove integracije, uvode se nove volonterske prakse te se mladi potiču na aktivizam i sudjelovanje u životu lokalne zajednice – ističe Tena Anić, voditeljica lokalnog volonterskog centra „Zvono“.

Projekt je usmjeren i na razvoj inkluzivnog volontiranja te na osnaživanje organizatora volontiranja za kreiranje i provedbu kvalitetnih volonterskih programa. Neke od projektnih aktivnosti su organizacija edukacija i radionica za osnivanje školskih volonterskih klubova, organizacija volonterskih kampova i volonterskih akcija, edukacija o menadžmentu volontera, edukacija o inkluzivnom volontiranju i volontiranju u timovima te edukacije o volonterstvu za građane. Provodit će se i inkluzivne volonterske akcije, a pružat će se podrška školskim volonterskim klubovima u provedbi volonterskih akcija učenika. Radi se i na uređenju prostora za smještaj i edukaciju volontera u tri županije.

Predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca, a partneri udruge „Zvono“ su udruga „Slap“ iz Osijeka, udruga „Jaglac“ iz Orahovice, SŠ „Marko Marulić“ iz Slatine, SŠ „Stjepan Ivšić“ iz Orahovice te Grad Belišće.

Veće potrebe

Predviđeno je sudjelovanje 20 volontera, a na radionicama i edukacijama sudjelovat će oko 100 djece i mladih, 30 predstavnika organizacija civilnog društva, 70 mladih sudjelovat će na volonterskim kampovima, a velik broj volontera, djece, mladih osoba iz ranjivih skupina društva sudjelovat će na volonterskim akcijama.

– U našoj bazi imamo više od 160 volontera koji volontiraju u cijeloj zajednici. Svake godine broj volontera raste, a rastu i potrebe za volonterskim angažmanom. Još uvijek je potreban intenzivan rad kako bi se volonterstvo na području našeg djelovanja dovelo na višu razinu te kako bi i građani i organizacije civilnog društva osvijestile važnost volonterskog rada te doprinos za zajednicu.  U proteklih nekoliko godina, vidljiv je napredak na području razvoja volonterstva, ali još uvijek je potrebno raditi na jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva te educirati i motivirati građane na aktivno uključivanje u život lokalne zajednice – zaključuje Tena Anić.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda s 1.171.822,24 kuna bespovratnih sredstava.

Tea Vujić