Aktualno, Nekategorizirano

Siječanj u riječkom Art-kinu

Cjelogodišnji ciklus filmova povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja velikog talijanskog režisera Federica Fellinija (1920.-1993.) Art-kino započinje u siječnju evergrinom ‘Slatki život’, a među mnogobrojnim novitetima ističe se premijera treće sezone serije ‘Novine’ D. Matanića, premijera filma ‘Glas’ O. Sviličića te program sjećanja na riječkog novinara Mišu Cvijanovića uz talijanski klasik ‘Široki plavi put’.

Nakon zimske pauze Art-kino u 2020. godini svoja vrata otvara 8. siječnja, a prvi novitet na repertoaru kina južnokorejski je film godine, triler Parazit, nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu. Idućeg dana, 9. siječnja, u redovan program stiže i novi film uvaženog britanskog redatelja Kena Loacha Oprostite, mimoišli smo se, a od 10. siječnja na velikom platnu Art-kina prikazuje se i nagrađivani makedonski dokumentarac Medena zemlja o drevnoj vještini pčelarstva u planinskim predjelima Makedonije.

Istog je dana u jedinstvenom terminu na programu jedan od najvećih hitova Tima Burtona, komercijalno i kritički proslavljeni Batman (1989.) s Michaelom Keatonom, Jackom Nicholsonom i Kim Basinger u glavnim ulogama. Od filmskih noviteta tu je i biografska drama Terrencea Malicka Skriveni život (od 16. siječnja) i dokumentarac o najvećoj nogometnoj zvijezdi svih vremena Diego Maradona (od 23. siječnja).

Cjelogodišnji ciklus filmova povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja velikog talijanskog režisera Federica Fellinija (1920.-1993.) Art-kino započinje 20. siječnja evergrinom Slatki život, prvim filmom koji je izašao iz okvira neorealizma i suvereno (Grand prix u Cannesu) najavio novu, modernističku fazu u autorovom stvaralaštvu koja je očište kamere sa zapuštene provincije i nadanja malih ljudi usmjerila prema životu velegrada, a tematsko žarište postavila na pojedince koji prolaze kroz krizu identiteta. Prije projekcije filma prigodno će se održati okrugli stol na temu filmskog života i djela Federica Fellinija na kojem će sudjelovati kroatist Saša Stanić, kulturolog Boris Ružić i komparativist Nikica Gilić.

Nakon svjetske premijere u Busanu gdje je dobio sjajne kritike, film Glas Ognjena Sviličića (Oprosti za kung-fu, Armin) svoju riječku premijeru ima 22. siječnja u Art-kinu. Novi film nagrađivanog redatelja i scenarista donosi priču o Goranu, tinejdžeru čija majka odlazi raditi u inozemstvo, a njega šalje u katoličku školu. Međutim, po dolasku u katolički internat Goran se nađe pod pritiskom da se prikloni instant-religiji koja se ondje nameće. Čvrsta stava da vjera ne smije biti prisilna, on pruža otpor svojoj okolini, čak i kad se svi okrenu protiv njega.

Istog tjedna, 25. siječnja u Art-kino stiže još jedna domaća premijera, već tradicionalna u riječkom kinu. Te su subote na repertoaru prve dvije epizode treće i finalne sezone televizijske uspješnice Novine snimane u Rijeci u režiji Dalibora Matanića. Politički triler poznatog hrvatskog redatelja, sniman prema scenariju novinara i urednika Ivice Đikića, ove sezone fokus stavlja na pravosuđe, dok tema utjecaja kapitala i politike na medijsku scenu i dalje stoji u temelju radnje. Producenti najavljuju da će Riječanke i Riječani u posljednjoj sezoni vidjeti svoj grad kakvim ga još nisu imali prilike vidjeti, a velikoj riječkoj premijeri Novina pridružit će se i sam redatelj uz članove filmske ekipe.

U spomen na riječkog novinara Mišu Cvijanovića, čestog i dragog suradnika Art-kina, održava se program sjećanja uz talijanski film Široki plavi put (1957.) – prvi cjelovečernji film velikana talijanske kinematografije Gilla Pontecorva s legendarnim francuskim glumcem Yvesom Montandom i talijanskom glumačkom zvijezdom Alidom Valli u glavnim ulogama. Film je inače sniman na području grada Crikvenice, a povodom prve obljetnice smrti Miše Cvijanovića, 28. siječnja Art-kino prikazuje Široki plavi put, čije je snimanje omiljeni riječki novinar kao dječak s udivljenjem gledao na crikveničkim ulicama.

Eksperimentalni dokumentarni film Nevidljivi grad Pierrea Commaulta, u produkciji riječkog Filmaktiva donosi spoj epistolarnih sjećanja entuzijastičnog talijanskog legionara i uplašene hrvatske djevojke iz D’Annuncijeve riječke povijesti uz vizure grada danas. Premijera Nevidljivog grada održava se 29. siječnja u Art-kinu.

Krajem mjeseca, 30. siječnja, počinje nova sezona Kino učionice, programa u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina koji s riječkog Sveučilišta feminističku misao već četvrtu godinu za redom dovodi u multifunkcionalni prostor Mini Art-kina. U iščekivanju novog semestra predavanja i teorijskih preispitivanja načina gledanja filmova, angažirane publike i politika gledanja, u atriju Art-kina najavljen je okrugli stol Feminizam i filmska romansa čije su gošće i gosti Jelena Veljača, Tea Škokić i Boris Ružić, uz moderatorice programa Dubravku Dulibić Paljar i Mariju Katalinić.

Na Obiteljski program, uz nastavak prikazivanja animirane komedije Špijunaža i kamuflaža, 18. siječnja stiže avantura Dolittle, novi igrani film o neobičnim zgodama omiljenog veterinara. U originalnoj verziji filma na engleskom jeziku uz Roberta Downeyja Jr., impresivnu glumačku postavu čine Antonio Banderas, Emma Thompson, Rami Malek, Marion Cotillard, Ralph Fiennes, Selena Gomez, Octavia Spencer i mnogi drugi, a Dolittle u Art-kinu na program stiže u originalnoj i sinkroniziranoj verziji.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org.