Aktualno, Nekategorizirano

U fokusu tribine “Osuđeni na suradnju” budućnost zadarske nezavisne kulturne scene

foto: Zajednica udruga Centar nezavisne kulture
foto: Zajednica udruga Centar nezavisne kulture

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar prošli tjedan je održana prva iz ciklusa planiranih tribina, u sklopu provedbe projekta „ZadrugArt“, pod nazivom „Osuđeni na suradnju”.

Tribina je okupila 50-ak predstavnika brojnih udruga i institucija, odnosno pojedinaca koji su željeli čuti iskustva renomiranih dionika iz područja nezavisne kulture i uspostave civilno-javne suradnje u Republici Hrvatskoj, Tamare Visković i Teodora Celakoskog, iz prve ruke te biti dijelom otvorene komunikacije i razgovora na teme sudioničkog upravljanja i budućnosti zadarske kulturne scene.

Tamara Visković donedavna je ravnateljica splitskog Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“, ujedno zaslužna i za pokretanje i dovršenje brojnih kulturnih i obrazovnih projekata, uspostavljanje suradnje s visokoškolskim, znanstvenim i kulturnim ustanovama širom Hrvatske i općenito osnaživanje kulturne scene u Splitu. Kroz svoje izlaganje dala je niz primjera, dobrih i loših, s kojima se Split susretao unazad nekoliko desetaka godina, a s kojima se Zadar mogao i može poistovjetiti. Na tribini je izjavila kako smatra da se suradnja institucija i nezavisne kulture ne događa zbog straha i neznanja jednih o drugima.

Foto: Zajednica udruga Centar nezavisne kulture
Foto: Zajednica udruga Centar nezavisne kulture

S druge strane, Teodor Celakoski je aktivist čiji spektar djelovanja između ostaloga obuhvaća kulturne programe, umrežavanja i ostalo, a zaslužan je i za uspostavu zaklade za razvoj civilnog sektora u domeni nezavisne kulture – Kultura Nova te zagrebačkog Centra za nezavisnu kulturu i mlade temeljenog na modelu civilno-javnog partnerstva – POGON.  Celakoski je ujedno zaslužan i za pokretanje natječaja „Kultura u centru“ iz kojeg se projekt „ZadrugArt“ sufinancira. Izjavio je da iako smatra kako vlast često ne podnosi kritiku, to ne znači da neće doći do promjene i u tom pogledu. Također je naveo i primjere desetak nezavisnih institucija koje djeluju danas u Hrvatskoj kao baza u posredovanju kulture, istaknuvši Pulu gdje se nalazi oko 100 udruga pod istim krovom.

Kroz moderatorsku palicu Maje Milin, novinarke i glazbenice, na tribini se raspravljalo o nezavisnoj kulturnoj sceni u Republici Hrvatskoj i Zadru, prednostima i nedostatcima civilno-javnog partnerstva, umrežavanju i ostalim temama koji će tvoriti temelj održavanja budućih tribina i radionica.

IMG_4356Zainteresirani predstavnici udruga i institucija najviše su se zanimali o komunikacijskom planu civilno-javnog partnerstva i načinu izrade modela budućeg sudioničkog upravljanja Centra za mlade. Unatoč razlikama, stvari mogu funkcionirati ako se pronađe dobar model upravljanja. Moguće je rješenje i u natječajima za programe budućih korisnika Centra za mlade – istaknuli su govornici.

Kao predstavnica Grada, Dina Bušić, pročelnica Odjela za kulturu i sport istaknula je koliko je KvartArt festival bio jedna baza i pokazatelj da je nezavisna kultura u Zadru itekako budna i spremna za kreiranje projekata i suradnju, a kroz budući Centar za mlade problem prostora trebao biti od velike pomoći za razvoj ovog sektora.

Organizacija tribine je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda i provela se u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Koncertnim uredom Zadar. Projekt je odobren na pozivu “Kultura u centru – potpora razvoju javnog civilnog partnerstva u kulturi”.  (Izvor: Zajednica udruga Centar nezavisne kulture)