Hrvatska, Nekategorizirano

U Jasenovcu kolona sjećanja manjinskih udruga i antifašista

HN20190412100150U Spomen području Jasenovac u petak je počela komemoracija u znak sjećanja na na proboj jasenovačkih logoraša, u organizaciji manjinskih udruga i antifašista koji četvrtu godinu zaredom odaju počast ustaškim žrtvama odvojeno od službene državne svečanosti.

Komemoracija je počela okupljanjem sudionika kolone sjećanja kod Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac, u organizaciji Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Saveza Roma “Kali Sara”, odnosno udruga manjina iz čijih je redova bilo najviše žrtava u ustaškom logoru.

Iako je bilo naznaka da bi se ove godine mogla održati jedinstvena službena komemoracija, manjinske udruge i antifašisti odustali su od te ideje te će i ove godine bojkotirati državnu komemoraciju s obrazloženjem da se Vlada nedovoljno snažno protivi povijesnom revizionizmu i negaciji strašnih događaja u Jasenovcu.

Na današnju komemoraciju očekuje se dolazak oko dvije tisuće ljudi, najavljen je dolazak predsjednika SABA-a Franje Habulina, predsjednika Koordinacije židovskih općina Ognjena Krausa, predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupavca i saborskog zastupnika Vejka Kajtazija, a pridružit će im se i izaslanstvo SDP-a na čelu s predsjednikom Davorom Bernardićem.

Službena državna komemoracija održat će se u nedjelju, 14. travnja, tako da nitko iz državnog vrha nije najavio svoj dolazak na komemoraciju koju organiziraju manjine i antifašisti.

Tim povodom predsjednik SNV-a Milorad Pupovac obratio se javnosti putem facebooka, istaknuvši da su svi dobro došli, te zamolio stranke da komemoraciju ne koriste kao dio kampanje za europske izbore, s obzirom da je SDP najavio dolazak svojih kandidata s izborne liste.

“Nadamo se da nitko neće slijedi medijsku objavu SDP u kojoj uz najavu dolaska njegova predsjednika s delegacijom ističu i kandidate za predstojeće evropske izbore. Molimo sve da imaju na umu da oni kojih se sjećamo nisu imali mogućnost izbora, ne samo između stranaka već ni između života i smrti”, napisao je na facebooku Pupovac.

Koncentracijski logor Jasenovac bio je najveći i najozloglašeniji logor u NDH, koje su ustaše su počele uspostavljati ubrzo nakon dolaska na vlast za neprijatelje države definirane rasnim zakonima po uzoru na nacističku Njemačku.

Komemoracija se održava u povodu pokušaja proboja iz logora, koji su organizirali preostali zatvorenici logora 22. travnja 1945. godine. Oko 600 muškaraca iz logora Ciglana pokušalo je proboj, od kojih su preživjela 92 zatočenika. Isti dan započeo je i proboj zatočenika iz Kožare. Od njih 167 spasilo ih se samo 11, ističe se na mrežnih stranicama JUSP-a.

Prema podacima Spomen područja Jasenovac, do sada je u logoru utvrđeno imenom i prezimenom 83.145 žrtava Srba, Židova, Roma, Hrvata i osoba drugih nacionalnosti, a u muzeju procjenjuju da je konačni broj žrtava vjerojatno oko 100.000. Službena statistika bivše SFRJ isticala je brojku od 700.000 žrtava.