Hrvatska, Nekategorizirano

U Međimurju prvi Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu

U Pribislavcu u Međimurju bit će izgrađen Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID, prvi u Hrvatskoj, a vrijednost projekta je 19,5 milijuna kuna.

Na potpisivanju ugovora o izvođenju radova u srijedu u Čakovcu naglašeno je kako je osigurano 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Međimurski župan Matija Posavec kazao je da će zbog cijena na tržištu biti potrebno osigurati još 5,8 milijuna kuna.

„Uvijek u takvoj situaciji Županija stane iza toga, smatrajući da je ovo projekt koji je važan prije svega za našu lokalnu zajednicu, ali važan je i za cijelu državu“, rekao je Posavec.

Međimurski je župan dodao da je Međimurska udruga za ranu intervenciju (MURID) primjer dobre prakse u državi, prepoznat od UNICEF-a i drugih institucija.

„Taj primjer dobre prakse, koji se najviše očitovao u kvaliteti rada djelatnika MURID-a, nisu pratili infrastrukturni uvjeti i sad taj problem rješavamo“, izjavio je Posavec.

Udruga sada skrbi o 136 korisnika u prostoru površine 350 kvadratnih metara, a u novom objektu bit će 250 korisnika na 1600 kvadratnih metara.

Ravnateljica MURID-a Silvija Pucko istaknula je da je rana intervencija unatrag deset godina prepoznata na svjetskoj i nacionalnoj razini kao jedna od najvažnijih prvih usluga za djecu i roditelje.

„S obzirom na činjenicu koliki broj djece nam se javlja, mi smo u sve većem problemu jer ih toliko ne možemo obuhvatiti“, kazala je Pucko i dodala da je „borba koju vode na dugotrajnu korist cijeloj zajednici“.

„Kad ovu borbu odradimo, spremno ćemo moći cijeloj Hrvatskoj i regiji govoriti kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u socijalnom i razvojnom riziku i njihovim roditeljima“, rekla je ravnateljica MURID-a.

Partneri MURID-u u izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu su Međimurska županija i Općina Pribislavec, a izvođač radova je tvrtka Đurkin. (Hina)