Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Agenti 0-7 jedan od 20 najuspješnijih lokalnih EU projekata

agenti _crCilj izbora za najuspješniji lokalni EU projekt kojega je pokrenulo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je promocija uspješnih projekata financiranih EU sredstvima.

– Primjerima ovih uspješnih projekata želimo istaknuti doprinos i značaj koji imaju na poboljšanje životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini odnosno gospodarskog razvoja Republike Hrvatske – stoji u priopćenju na stranicama resornog ministarstva.

Nominirani projekti

Projekti su nominirani od strane regionalnih koordinatora, a pokrivaju brojna područja: poduzetništvo i razvoj poslovne infrastrukture, istraživanje i inovacije,  zaštitu okoliša, socijalnu uključenost i zapošljavanje te poljoprivredu i zastupljeni su na području cijele Hrvatske, od Srijema i Slavonije preko Zagreba i Like do Istre i Dalmacije.

Među 20 projekata je i projekt Agenti 0-7, Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu. Njihov projekt čini uspješnim to što je po njegovu završetku MURID  ugovorila financiranje socijalnih usluga rane intervencije izravno iz proračuna Međimurske županije te je razvijen model samoodrživosti kroz djelomično sufinanciranje roditelja ili naručitelja usluga.

MURID je na taj način stvorio održivost te je proširen prostor u kojem se pružaju usluge savjetovanja, dijagnostike i terapije za djecu s razvojnim i socijalnim rizicima i definiranim teškoćama u razvoju te je organizacijski i stručni tim proširen na zapošljavanje šestero trajnih zaposlenika i nekoliko honorarnih zaposlenika s tendencijom širenja tima ovisno o potrebama korisnika.

Info-centar

Sve tri udruge koje su sudjelovale u projektu podnijele su zahtjev Ministarstvu socijalne politike i mladih za utvrđivanje minimalnih uvjeta standarda za pružanje socijalnih usluga što je u konačnici i provedeno, uz upis u registar pravnih osoba za pružanje socijalnih usluga Republike Hrvatske. MURID je u kolovozu 2016. potpisao ugovor s nadležnim ministarstvom o trajnom financiranju 29 usluga rane intervencije i time postao tek drugi pravni subjekt u RH, a prva organizacija civilnog društva, koja je uspjela ugovoriti financiranje ove socijalne usluge dok su partnerske udruge u procesu ishodovanja istog statusa.

U samom MURID-u podsjećaju kako su osnovali Info-centar u kojem je opremljen prostor igraonice te savjetovalište. Uslugu njihova Info-telefona 091 251 6044 godišnje koristi preko 200 roditelja u potrebi za podrškom i savjetovanjem iz cijele Hrvatske. Pružaju besplatno prvo savjetovanje za svako potrebito dijete i obitelj.

– Tijekom projekta smo ojačali organizacijsku strukturu udruge održavši niz različitih radionica o komunikacijskim vještinama, financijskom poslovanju, o obvezama poslodavca prema zaposlenicima. Ojačali smo stručne kompetencije djelatnika u području rane intervencije koju smo sve vrijeme zdušno promovirali kroz izradu web stranice, promotivnog videa i sličnih aktivnosti – navodi Silvija Pucko, izvršna direktorica MURID-a, tek jedan dio aktivnosti o kojima smo na portalu Civilno društvo već pisali.

Podsjetimo, projekt vrijedan 737.841 kuna sufinanciran je s 627.164 kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Glasovanje do 21. ožujka

Više o projektu možete saznati OVDJE, a ako se odlučite glasati, možete to učiniti samo jednom. Glasuje se na način da na OVOJ stranici kliknete na tipku Odaberi koja se nalazi u dnu opisa svakog nominiranog projekta te da zatim potvrdite svoj izbor klikom na tipku Glasuj koja se nalazi na dnu stranice. Da bi glasovanje bilo prihvaćeno potrebno je da svaki glasač odabere ukupno tri projekta koje smatra posebno uspješnim.

Glasovanje je  otvoreno do 21. ožujka 2017.

– Pomozite nam u promoviranju uspješnih lokalnih EU projekata i usput se informirajte o tome što je sve moguće financirati sredstvima Europske unije. Možda vam ovi uspješni primjeri pomognu da i sami dobijete ideju za projekt i da je prijavite za sredstva iz EU fondova – poručuju iz resornog ministarstva.

 

Maja Celing Celić