Hrvatska, Nekategorizirano

Učenici Srednje škole Mate Balote iz Poreča predstavljat će Hrvatsku na Europskom samitu mladih o klimi u Bruxellesu

Lidija Pavić-Rogošić, članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), posjetila je  u četvrtak Srednju školu Mate Balote u Poreču kako bi učenike pripremila za sudjelovanje na Europskom samitu mladih o klimi koji će se 19. i 20. ožujka održati u Bruxellesu. Na događanju koje organizira EGSO po uzoru na Konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP), sudjelovalo je 100-tinjak učenika.

Mladi iz cijeloga svijeta podigli su svoj glas ne bi li spasili planet i EGSO je odgovorio na njihov poziv. Glavno događanje EGSO-a posvećeno mladima, Tvoja Europa, tvoje mišljenje! (YEYS), okupit će učenike iz 33 srednje škole diljem Europe koji će raspravljati o najboljim načinima zaštite okoliša uz slogan „Naša klima, naša budućnost!“ Popis škola koje sudjeluju možete naći ovdje.

Hrvatsku predstavlja Srednja škola Mate Balote, odabrana 27. studenog 2019. ždrijebom u Bruxellesu. U sklopu priprema učenika i učenica za rasprave, gđa Pavić-Rogošić posjetila je školu kako bi govorila o EU-u i EGSO-u te o onome što oni čine za mlade, ali i objasnila kako je ovo događanje strukturirano i što će se od sudionika i sudionica očekivati.

Lidija Pavić-Rogošić direktorica je hrvatske organizacije civilnog društva ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, a od srpnja 2013. i članica EGSO-a u skupini „Raznolikost Europe”.

Iz svake od 27 država članica EU-a, Ujedinjene Kraljevine i pet zemalja kandidatkinja (Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske) izabrana je po jedna škola. Svaku školu predstavljaju tri učenika u dobi od 16 do 18 godina, uz pratnju učitelja. Za izdanje YEYS-a u 2020. godini prijavilo se gotovo 800 škola.

Svrha je događanja saslušati pametne ideje učenika za suočavanje s trenutačnom klimatskom krizom i približiti se ostvarivanju cilja da do 2050. postanemo klimatski neutralni. Uz pratnju i vodstvo mladih moderatora  učenici će raspravljati o svojim prijedlozima po uzoru na Konferenciju stranaka (COP) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Učenici će se susresti s predstavnicima međunarodnih organizacija mladih, koji će im pomoći da svoje ideje i prijedloge pretoče u konkretne preporuke. Te će preporuke EGSO dostaviti međunarodnim oblikovateljima politika u području zaštite okoliša i o njima će se tijekom cijele godine raspravljati na konferencijama diljem Europe. (Izvor ODRAZ)