Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Igra predstavila rezultate projekta vezanog uz unaprijeđenje sustava volontiranja u zdravstvu i socijali

IMG_0340U organizaciji udruge Igra u četvrtak je u Kući Europe u Zagrebu održan okrugli stol pod nazivom “Standardi i prakse – volonterski menadžment u organizacijama i ustanovama socijalne skrbi i zdravstva”.

Okrugli stol je bio povod da se predstave rezultati istoimenog projekta koji je sufinanciran iz Europskog socijalnoga fonda i kojemu potkraj siječnja istječe 18-mjesečno razdoblje provedbe.

Udruga Igra ovaj projekt provodila je s partnerima Kliničkim bolničkim centrom Sestre Milosrdnice, Centrom za socijalnu skrb Zagreb – podružnica Susedgrad i podružnica Črnomerec te Ambidekster klubom iz Zagreba.

Prema riječima voditeljice projekta Vedrane Topić, projekt je osmišljen kako bi pridonio unaprjeđenju svakodnevne prakse i vještina organizatora volontiranja iz redova organizacija civilnoga društva i ustanova u području socijalne skrbi i zdravstva sa svrhom poboljšanja kvalitete rada volontera te time poboljšanja samih usluga krajnjim korisnicima.

– Uz navedeno, cilj je bio utvrditi minimalne standarde volonterskog menadžmenta za volonterske programe u području socijalne skrbi i zdravstva usklađene s postojećim standardima i praksama te ih implementirati u volonterske programe partnerskih i suradničkih organizacija – pojasnila je Topić.

U projekt je bilo uključeno, uz udrugu Igra i partnere, i devet suradnih organizacija organizatora volontiranja: Centar za psihološku podršku i razvoj “Pričaj mi”, Ambidekster klub, Društvo “Naša djeca” Maksimir, Hrabri telefon, Klinika za dječje bolesti Zagreb, udruga Krijesnica, Udruga za kreativni socijalni rad, Udruženje Djeca prva, udruga Zamisli.

U godinu i po koliko je projekt trajao, 12 koordinatora volontiranja prošlo je stručnu edukaciju, projekt je uključio 72 volontera koji su odradili gotovo tri i po tisuće volonterskih sati. Ukupna vrijednost volonterskog rada provedenog tijekom projekta je nešto više od 110 tisuća kuna.

Ana Habdija Šorša iz partnerske organizacije Ambidekster klub predstavila je priručnik koji je nastao u okviru projekta “Volonterski menadžment u organizacijama i ustanovama socijalne skrbi i zdravstva/standardi i prakse.

Priručnik je sažeo prikaz projekta koji je okupio trinaest organizacija oko jednog zajedničkog cilja: analizirati dosadašnja iskustva i definirati minimalne standarde kako bi svako nadolazeće iskustvo bilo sve uspješnije.
Priručnik će idućeg tjedna biti objavljen na internetskoj stranici udruge Igra te tako dostupan zainteresiranoj javnosti.

Prema riječima Ane Habdija Šorša tijekom provedbe projekta mnogo toga je učinjeno što je čekalo mnoge godine i bilo „gurano na stranu“: izrađeni su volonterski programi, opisi poslova koordinatora volontera, zatim opisi svih radnih mjesta volontera, uredno vođenje baze volontera, te sustav koordinacije volontera putem online aplikacije.

– Ono što bismo mogli reći u zaključku jest da je provedba projekta „Standardi i prakse“ omogućila ne samo da vodimo zadovoljne volontere, nego i više zadovoljstva za nas koordinatore volontera – zaključila je Habdija Šorša.

O tome kako su volonteri započeli svoje aktivnosti na Klinici za pedijatriju u KBC-u Sestre milosrdnice govorila je Nikolina Bedeković svjedočeći kako su upravo volonteri, tete pričalice, Crveni nosevi, udruga Igra uslugu zdravstvene i rehabilitacijske skrbi u bolnicama digli na višu razinu čime je olakšan svakodnevni život najmlađih pacijenata.

O vrijednostima volontiranja, o počecima osobnog volontiranja u izbjegličkim kampovima u vrijeme rata te volontiranju na Festivalu jednakih mogućnosti, iskustvu volontiranja koje snažno utječe na životne stavove mladih ljudi, govorila je prof.dr.sc. Kristina Urbanc, redovita profesorica na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Dugoročno, da volonterski angažman ne bi “izgorio”, prof. Urbanc je istakla važnost stalne podrške organizatora volontiranja koji trebaju pružati volonterima.
– Važno je da volonter ima stalnu podršku, bilo kroz individualne ili grupne sastanke ili kroz kroz superviziju, svaki volonter treba znati da iza sebe ima ljude koji mogu dati odgovore na sve izazove, stresove, pitanja koja se neminovno javljaju kada volonter kroči u sustav korisnika socijane skrbi, pacijenata u bolnicama ili bilo koji izazov s kojim se susretnu u ustanovama socijalne skrbi i zdravstva – pojasnila je prof. Urbanc.
Na okrugom stolu sve suradne organizacije ukratko su izvijestile o volonterskih programima koje su provodile u ustanovama zdravstva i socijalne skrbi svjedočeći ne samo o dobrobiti volontiranja za krajnje korisnike nego i praktičnom unaprijeđenju sustava volontiranja, koji je kao rezultat polučio ovaj projekt.