Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga „Mali most“ pokreće Klub mladih u Pakracu

Na slici dvorište i zgrada budućeg Kluba mladih, foto Pakrackilist.hr
Na slici dvorište i zgrada budućeg Kluba mladih, foto Pakrackilist.hr

Udruga „Mali most“ započela je s realizacijom projekta #Gradmladih #pokrenise koji je na natječaju „Podrška programima usmjerenim mladima“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobio bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt predviđa u sljedeće dvije godine uspostavu i rad Kluba mladih koji će kroz suradnju udruga mladih i Grada Pakraca osigurati različite edukativne, kreativne i zabavne sadržaje.

Kako nam je rekao Sven Zerdin, predsjednik Udruge mladih „Mali most“, koji je nositelj projekta uz partnere Grad Pakrac i Udrugu djece branitelja Pakrac – Lipik, sada je poznato da će Klub mladih biti smješten u dio zgrade u Tomislavovoj ulici koja je u vlasništvu Hrvatskih cesta, a koje još uvijek koristi gradski komunalni pogon. Oni će se smjestiti u istočno krilo u kojem se nalaze tri prostorije s popratnim sanitarnim i hodničnim prostorom. Jedna bi se koristila kao ured, jedna kao predavaonica za edukativne aktivnosti, a jedan kao igraonica i prostor za ostale zabavne sadržaje. Kada će početi s radom, ovisi o brzini kojom će taj prostor napustiti komunalni pogon, te brzini obavljenih najnužnijih radova na njenoj sanaciji. Novac je naime potreban kako bi se kupila neophodna materijalna sredstva poput uredskog i učioničkog namještaja, dva računala, LCD televizor, dvije igrače konzole, prijenosno računalo, projektor i projekcijsko platno, elektronski pikado, razne društvene igre i još ponešto neophodne prateće opreme za što je u projektu predviđeno oko 60.000 kuna.

Na slici: Sven Zerdin, predsjednik Udruge mladih „Mali most“, foto Pakrackilist.hr
Na slici: Sven Zerdin, predsjednik Udruge mladih „Mali most“, foto Pakrackilist.hr

Poznato je da će iduće dvije godine s punim radnim odnosom voditeljica Kluba mladih biti Natalija Derenj iz „Malog mosta“, a honorarni koordinator rada Kluba mladih će biti Ivan Golub iz Udruge djece branitelja Pakrac – Lipik, dok će projekt voditi Adriana Pepić, zaposlenica gradske uprave. Sredstva za bruto plaću i honorare također su u punom iznosu osigurani u projektu, odnosno predviđeni su u 689.496,22 kuna, koliko je ukupna vrijednost projekta od čega je u iznosu od 85% sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnoga proračuna.

Zerdin se nada da će ove prostorne poteškoće biti ubrzo riješene te najavljuje da će još ovog ljeta u Klubu mladih i po potrebi drugim prostorima biti održane plesne i filmske večeri, pub kviz, biti izrađena dva grafita u centru grada te održati stručno putovanje u Zadar gdje bi se upoznali s radom tamošnjeg veoma uspješnog takvog kluba.

Klub mladih će bez ikakve registracije i naknade biti dostupan u svim sadržajima (edukacije, internet, igre, zabava) svim mladim osobama Pakraca i Lipika u rasponu od 15 do 29 godina i Zerdin se nada da će po završetku projekta, u svibnju 2020. godine, biti, ili kroz neki drugi projekt ili samostalno, osposobljen da nastavi s radom. (Pakracki list / CD)