Aktualno, Nekategorizirano

Udruga “Nikola Tesla – Genij za budućnost” najavila dvije radionice o upravljanju stresom i kriznim situacijama

Udruga “Nikola Tesla – Genij za budućnost” najavila je održavanje četverodnevne radionice od 1. do 4.4.2023. na teme: Psihološka pomoć potrebitima u kriznim situacijama i Kako se fizičkom aktivnošću i zdravom prehranom boriti protiv stresa. Radionice se organiziraju u okviru projekta projekt „Jačanje kapaciteta OCD-a kod upravljanja kriznih situacija i etičnog poslovanja“. Riječ je o projektu kojeg sufinancira Europska unija u sklopu Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost u suradnji s partnerima – Hrvatskom zajednicom inovatora i Centrom za razvoj osobnih potencijala Mentis, a s ciljem promocije i poticanja etičnog poslovanja i djelovanja na području Republike Hrvatske. Projektom se želi i doprinijeti povećanju svijesti javnosti o važnosti etičnoga poslovanja i djelovanja za društvo u cjelini, a posredno i povećanju svijesti javnosti o značaju implementacije kreativnosti i inovativnosti u poslovanju i djelovanju.

Naziv radionice: Psihološka pomoć potrebitima u kriznim situacijama
Datum: 1.4.2023. i 3.4.2023.
Trajanje: od 9 do 17 h
Ulaz: slobodan uz pozivnice
Predavači: Hrvojka Kutle prof. psih., doc.dr.sc. Suzana Jonovska, dr.med.spec. psihijatar, Carmen Majetić – Pavić prof.psih., Eli Vidović prof.psih.psihoterapeut
Stručni tim će putem radionica i predavanje pomoći građanima u povećanju osjećaja sigurnosti, smanjenju uznemirenosti, povećanju povezanosti s drugim ljudima, zadovoljavanju temeljne i specifične potrebe svakog pojedinca i osnaženju osjećaja da će u budućnosti biti bolje nego u fazi krize.

Naziv radionice: Kako se fizičkom aktivnošću i zdravom prehranom boriti protiv stresa
Datum: 2.4.2023. i 4.4.2023.
Trajanje: od 9 do 17 h
Ulaz: slobodan uz pozivnice
Predavači: Martina Bastašić, prof.psih, Ružica Čerkez, mag.ing.preh.teh., Filip Jurić, prvostupnik trenerske struke, Petra Chelfi dipl.psih. i plesna umjetnica
Postoje snažni dokazi koji ukazuju kako stres ne šteti samo našem raspoloženju nego narušava zdravlje. Osobe koje su pod stalnim stresom podložnije su mnogim tegobama, od prehlade do visokog krvnog tlaka i bolesti srca.

Iako kriza uzrokovana pandemijom i potres na izvjestan način pogađaju svakoga, različite osobe imaju različita osjećanja i različite reakcije. Svaka osoba ima vlastitu psihofizičku snagu, osobne sposobnosti i karakterne osobine koje joj pomažu da se nosi sa životnim izazovima.
Mnogi ljudi su shrvani, zbunjeni i dezorijentirani, neki mogu biti jako uplašeni i anksiozni ili umrtvljeni i odvojeni od stvarnosti. Stres predstavlja uzrok preko 80% bolesti. Simptomi stresa mogu se osjećati još dugo nakon stresnog događaja. Umor, nesanica, glavobolja, bol u leđima, loša probava, nedostatak daha, neprestane prehlade, neželjeno povećanje tj. smanjene tjelesne težine…Emocije i stav prema životu najčešće se mijenjaju u dosadu, nemir, osjećaj stagnacije i depresiju. Stres se može manifestirati u nespecifične simptome koji se doživljavaju kao simptomi sagorijevanja, karakterizirani tjelesnom, emotivnom i uopće životnom iscrpljenošću.

Više informacija: https://eu.unt-genius.hr/provedba.html