Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Stijena Resoc izdala Zatvorenički priručnik

Udruga Stijena Resoc izdala je Zatvorenički priručnik. Priručnik je nastao u okviru projekta Trebam sustav, projekta kojem su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 1.157.428,81 kuna iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Projekt se provodi u partnerstvu sa socijalno uslužnom zadrugom Martinov plašt.

Zatvorenički priručnik pisan je jednostavnim rječnikom, s velikom ljubavlju, nadom i vjerom da je nemoguće moguće te da ne postoji niti nitko čiji život od danas ne može postati bolji – navodi udruga u objavi na svom Facebook profilu.

– S uvjerenjem da su svi ljudi jednaki i da u svakome postoji potencijal, autori Dražen Patračić i Mihael Josić upustili su se u pustolovinu pisanja Zatvoreničkog priručnika. Cilj priručnika je pomoći svakoj osobi koja se našla na životnoj prekretnici i ne zna kuda dalje i kako doći do punine svog potencijala te kome se obratiti za pomoć za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne i pri izlasku iz zatvorskog sustava – zaključuje se u objavi udruge Stijena Resoc, Centra za liječenje ovisnosti o drogama.

Izdavanje priručnika samo je jedna od aktivnosti koju je provela udruga u jednoipogodišnjem razdoblju provedbe projekta koji upravo završava s provedbom.

U okviru projekta pokrenuta je i internetska stranica trebamsustav.hr  koja informira o aktivnostima udruge otvorenim za bivše zatvorenike, o edukacijama kao pripremama za uključivanje na tržište rada. Nadalje, stranica informira o održanim praktičnim trening radionicama udruge pomoću kojih se upoznaju interesi korisnika te paralelno testiraju njihova znanja, vještine i sposobnosti za uključivanje na tržište rada.

Jedna od posljednjih aktivnosti na projektu je bio studijski boravak projektnog tima u Švedskoj od 11. listopada do 16. listopada 2020.

Studijsko putovanje omogućilo je projektnom timu koji čine Zoran Jelić, Davor Škundrić, Elvis Šopić i Vedran Vincelj posjetu terapijskoj zajednici Basta u Nykvarnu gdje su se imali prilike upoznati sa poslovima socijalnog poduzetništva u okviru kojeg se vodi hostel za pse, škola jahanja, rad na rehabilitaciji ovisnika i zatvorenika. Zatim su posjetili organizaciju X-CONS i KRIS koje se specijalizirano bave rehabilitacijom zatvorenika. Upoznali su rad Hotela Brunsbo sa 93 kreveta u mjestu Skara. Sudionici su slušali o povijesnom razvoju hotela, načinu zapošljavanja korisnika, razvojnim projektima koji uključuju uzgoj organskog povrća, izgradnju i organizaciju svadbenih svečanosti u stakleniku. Za kraj sudionici su posjetili organizaciju VAGEN UT koja se bavi socijalnim poduzetništvom te broji cca 160 zaposlenih osoba.

Sve će to poslužiti kao poticaj za daljnji rad ove udruge koja se od 2001. godine bavi rehabilitacijom bivših ovisnika i zatvorenika.