Aktualno, Nekategorizirano

Udruga U Pokretu In Flux poziva na Fjaka Film Festival

Udruga za kulturu i umjetnost U Pokretu In Flux, poziva na 4. FJAKA film festival koji se organizira u sklopu projekta  KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje, u petak 31. siječnja i u subotu 01. veljače
u KINU, Ulica Ivana Danila 9 u Sv. Filipu i Jakovu.

U ovom izdanju festivala bavimo se horror tematikom, pa vas pozivamo da uz klasike žanra, posjetite izložbu starih horror postera te uživate u glazbenoj slušaonici i filmskom horor kvizu, stoji u pozivu organizatora.

Projekcije filmova i izložba održat će se u filipjanskom kinu, a kviz i slušaonica u Picigin baru na rivi u Sv. Filip i Jakovu.

Ulaz na sve događaje je besplatan!

U sklopu festivala održat će se i filmske radionice za djecu, koje će trajati tri dana, od 01.veljače do 03. veljače. Filmska radionica pokazat će polaznicima da film može poslužiti za predstavljanje raznih ideja, i da za njegov nastanak nije potrebna velika ekipa i puno opreme! Na taj način s vremenom će više cijeniti filmsku umjetnost i odlazak u kino te mogu steći motivaciju da se u budućnosti bave upravo nekim vidom filmske umjetnosti.

Fjaka Film Festival nastao je proteklih godina, pokrenula ga je mala skupina lokalnih entuzijasta i filmofila, čija je želja bila oživjeti lokalnu kino dvoranu te ukazati na bogatstvo i relevantnost filmske umjetnosti, ali i revitalizirati običaj odlaska u kino, kao relevantan društveni trenutak. Filmski festivali danas su relevantni jer povezuju umjetnost vizualnog, kojim smo u potpunosti izloženi na svim razinama života te poticanje socijalizacije i kohezije društva i zajednice, u razdoblju kada se naglašava individualnost i kada dolazi do sve veće otuđenosti pojedinaca.

Nakon dosadašnjih vanjskih projekcija, ovogodišnji festival se prvi put održava u novo uređenom prostoru kina u Sv. Filip i Jakovu. Prvi dio festivala, koji traje dva dana, održava se u siječnju, a drugi dio održat će se u ožujku. Jedan i drugi dio festivala organizatori zamišljaju kao tematski, što znači da se svake godine prikazuju horor filmovi iz različitih razdoblja filmske umjetnosti te kultni filmovi cijenjenih filmskih autora.

Program festivala:

PETAK, 31.1.,
Otvorenje u 19.00 h uz izložbu starih horror plakata
19: 30; Haxan (1922), 91 min
Švedsko je danski nijemi film dovršen 1920. godine, a objavljen 1922. Napisao ga je i režirao Benjamin Christensen,a dokumentarni stil filma dramatiziran je horor sekvencama. Djelomično je utemeljen na Christensenovoj studiji Malleus Maleficarum, njemačkog vodiča za ispitivače iz 15. stoljeća, Häxan je studija o tome kako praznovjerje i nerazumijevanje bolesti i mentalnih bolesti mogu dovesti do histerije u lovu na vještice.

21: 15; Brotherhood of Satan (1971), 92 min
U malom gradu događa se niz ubojstava – ukupno 26! Starješine sela htjeli bi pozvati u pomoć, ali sve veze s vanjskim svijetom su prekinute. Tko je odgovoran? Film su proizveli glumci L.Q. Jones i Alvy Moore kao svojevrsno zagrijavanje za proslavljenog “Dječaka i njegovog psa”.

SUBOTA 1.2.,
Otvorenje u 19.00 h uz izložbu starih horror plakata
19:30: Carnival of Souls (1962), 78 min
Carnival of Souls američki je neovisni horor film iz 1962. godine. Napisao ga je, producirao i režirao Herk Harvey, a glumila je Candace Hilligoss. Njegov zaplet prati Mary Henry, mladu ženu čiji se život zakomplicira nakon prometne nesreće. Ona se seli u novi grad, gdje se ne može asimilirati sa mještanima, a privlači se paviljonu napuštenog karnevala.

21:00; The Evil Dead (1981), 85 min
Zla smrt (eng. The Evil Dead) horor je film iz 1981. godine scenarista i redatelja Sama Raimija, a u glavnim ulogama su Bruce Campbell, Ellen Sandweiss i Betsy Baker. Radnja filma prati pet studenata koji odluče provesti nekoliko dana u napuštenoj drvenoj kolibi u šumama Tennesseeja. No, njih odmor pretvara se u noćnu moru kada otkriju audio snimku čijim preslušavanjem oslobode drevne sile zla.
*nakon projekcija održat će se slušaonica u Picigin baru

NEDJELJA, 2.2.
Filmski horor kviz u Picigin baru u 17 sati
*broj mjesta je ograničen, prijave na broj 095 527 08 63 (Tereza)

SUBOTA 01.02.- PONEDJELJAK 03.02, od 15:00 do 18.00 h
Filmske radionice u kinu Sv.Filip i Jakov
Informacije i prijave na radionice na broj: 098 9356 484

Projekt KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje s ukupnim proračunom od 2.099,720,06 HRK kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762,05 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 314.958,01 HRK odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta članova i zaposlenika OCD-ova i javnog sektora, u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata, u lokalnoj zajednici, uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u KINO – Centar za Kulturu, Inovacije i Obrazovanje. Nositelj projekta je Udruga za kulturu i umjetnost U pokretu, uz partnerstvo provoditelja projekta Zajednice udruga „Centar nezavisne kulture“, te Općine Sv. Filip i Jakov.