Aktivizam, Nekategorizirano

Udruga umirovljenika grada Knina provela građansku inicijativu „Zajedno smo jači“

U nedjelju je u Kninu održana druga građanska inicijativa „Zajedno smo jači“ koja je organizirana u sklopu projekta “Pogled prema naprijed” koji provodi Udruga umirovljenika Grada Knina u partnerstvu s udrugom Naše ognjište.

Cilj održavanja inicijative je pokazati mahom starijim sudionicima kako se rade zaštitne maske i kako pružiti prvu pomoć. Održavanje inicijative doprinosi i ostvarivanju jednog od temeljnih ciljeva projekta a to je priprema i jačanje organizacija civilnog društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama. Temeljni smisao građanskih inicijativa “Zajedno smo jači” jest osvijestiti važnost pomaganja ugroženim članovima zajednice te stjecanje praktičnih znanja koja će biti primjenjiva u kriznim situacijama.

Nakon pozdravnih riječi Pere Antičevića, predsjednika udruge, te voditeljice projekta Marije Maloča Veža, članovi HGSS – ispostava Knin započeli su s demonstracijom opreme nužne za kvalitetno pružanje prve pomoći. Nakon demonstracije opreme pokazane su sve osnovne radnje pregleda unesrećene osobe kako bi se utvrdila težina ozljeda te definirao daljnji tijek pružanja pomoći. Sudionici inicijative upoznati su s tehnikama zaustavljanja krvarenja, imobilizacije prijeloma, postupkom reanimacije te heimlichova zahvata. U demonstraciji su sudjelovali i volonteri udruge kako bi stekli praktična znanja pružanja prve pomoći. Početkom proljeća sve više sugrađana odlazi na izlete u prirodu te je bilo nužno skrenuti pažnju na pravilno ponašanja u prirodi te na preventivne radnje kako bi se izbjegle eventualne nezgode. Također, sudionici se upoznati s mjerama postupanja u nesretnim situacijama izazvanim potresom. Sudionici su imali priliku postavljati pitanja te su upućeni na osnovne telefonske brojeve u slučaju potrebe za pomoći.

Drugi dio inicijative uključivao je demonstraciju šivanja zaštitnih maski kako bi što veći broj sudionika bio upoznat s navedenom tehnikom. Tehniku šivanja demonstrirale su članice udruge koje su sudjelovale na radionicama šivanja koje se također provode u sklopu projekta. Završni dio inicijative odnosio se na podjelu 38 promidžbenih paketa koji su sadržavali osnovna sredstva prve pomoći. Nakon podjele promidžbenih paketića sudionici inicijative su nastavili druženje uz prigodno osvježenje.

Ukupna vrijednost projekta “Pogled prema naprijed” (UP.04.2.1.11.0345)  jest 449.369,48 HRK. Projekt je sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s 85% udjela (381.964,06HRK) te sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske s 15% udjela (67.405,42HRK). Projekt traje 18 mjeseci, od 23. lipnja 2022. do 23. prosinca 2023. godine. (Izvor: Udruga umirovljenika Grada Knina)