Aktualno, Nekategorizirano

Udruga za kulturu Beat poziva na izložbu likovnih radova nastalih u okviru projekta “Periferna mreža 54+”

Ilustracija: Udruga Beat
Ilustracija: Udruga Beat

Udruga za kulturu Beat iz Splita poziva za skupnu izložbu likovnih radova nastalih na radionicama u sklopu projekta “Periferna mreža 54+” koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Izložba se otvara u četvrtak, 9. svibnja 2019.. u 19 sati u galeriji Studio 21 u organizaciji Udruge za kulturu Beat, a moći će se pogledati do 22. svibnja 2019. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Jasmina Šarić.

“Izložba „Ideja oblikovana bojom“ rezultat je desetomjesečnog projekta „Periferna mreža 54+“, koji je do sada uključio 60 sudionika koji sudjeluju u više od 200 slikarskih, kiparskih, mix media radionica i edukacijskih predavanja. Cilj projekta, čija su ciljna skupina osobe starije od 54 godine, je omogućiti sudionicima razvoj kreativnosti i vještina te kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kroz aktivnosti prilagođene njihovim potrebama i interesima. Ovo je druga izložba polaznika u okviru projekta, a izložene slike, skulpture, predmeti i nakit nastali su kao produkt višemjesečnog rada pod mentorstvom profesora Ivana Pezera, Damjana Barića i Julijane Voloder. Osim u radionicama i edukacijskim predavanjima, projektom je polaznicima omogućeno i sudjelovanje u brojnim kulturnim događanjima, izložbama, koncertima i filmovima.

Udruga Beat tijekom niza godina posvetila se, osim kontinuiranom radu s djecom, i radu s osobama starije životne dobi, a projekt „Periferna mreža 54+“, osim što je priznanje za naš dugogodišnji rad, učvrstio je i poziciju prostora Studija 21 kao mjesta u ovom dijelu grada koji generira inkluzivne kulturne događaje.

Radionice su okupile polaznike različitih predznanja, osobnih i profesionalnih iskustava, afiniteta i shvaćanja same umjetnosti i, prije svega, različitih osobnosti, što se može i iščitati u radovima predstavljenima na ovoj izložbi. Stoga, kroz metodologiju rada koja uključuje individualni pristup, svakom polazniku omogućeno je da razvije i dalje oblikuje vlastite interese. Uspjeh projekta sasvim sigurno vidljiv je u angažmanu i produktivnosti samih polaznika, kojima inspiracije zasigurno ne nedostaje, a o čemu govori i brojka od 200 radova izloženih u sklopu ove izložbe.

Konačno, ovakve radionice predstavljaju više od mjesta učenja i rada, one su također i mjesto druženja, razmjene i zajedničkog učenja. Kroz projekt, polaznici su postali aktivni sudionici u stvaranju i oblikovanju kulturnog života. Izložba kao krajnji rezultat projekta dokaz je da kreativnost, mašta i učenje traju cijeloga života, a važnost umjetničkog izražavanja ne prestaje opadati s godinama. Štoviše, želimo da ova izložba kao i projekt budu poticaj za nastavak rada i daljnje istraživanje unutar, ali i izvan predstavljenih medija.” (Izvor Udruga Beat)