Hrvatska, Nekategorizirano

Radionica „Muzejske priče“ u Zavičajnom muzeju Našice

Ilustracija: zmn.hr
Ilustracija: zmn.hr

Zavičajni muzej Našice poziva sve starije od 54 godine na prvu radionicu „Muzejske priče“ koja se održava u sklopu projekta „Zlatna dob za nove početke“ koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Radionica će se održati 27. ožujka 2019. u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice s početkom u 19 sati.  Moderator: Silvija Lučevnjak, prof. Gost – pripovjedač: Josip Dundović

Radionica će tematizirati dio prošlosti zavičaja iz vizure osobe starije od 54 godine, koji će donirati predmet za fundus muzeja, kako bi i on svjedočio o njegovom životnom putu za buduće generacije. Ostali sudionici radionice imat će priliku aktivnog sudjelovanja nadopunjavanjem priče vlastitim detaljima, sjećanjima i doživljajima iz dijela prošlosti koji čine temu.

Namjera radionica utemeljena je na principu „narativne povijesti“, metode bilježenja i čuvanja podataka koja se koristi u muzeološkom radu. Iz tog razloga, radionica će biti i audio i video snimana.

Cilj radionice je potaknuti sudjelovanje osoba starijih od 54 godine u kulturnim i umjetničkim aktivnostima, prikupiti novi muzejski sadržaj i steći iskustvo rada s osobama starijim od 54 godine.

Projektom „Zlatna dob za nove početke“ osigurat će se socijalno uključivanje više od dvjesto osoba starijih od 55 godina u kulturna i umjetnička događanja društvene zajednice s ciljem socio-emocionalnog i kreativnog razvoja. Kroz kulturno-umjetničke radionice za starije osobe te sudjelovanjem na raznim kulturnim događanjima osigurat će se starijim sugrađanima prepoznatljivost kao aktivnih dionika društva u kojem žive. Edukacijskim radionicama za jačanje komunikacijskih i medijacijskih procesa u odnosima sa starijim osobama namijenjenih stručnjacima u području kulture i umjetnosti osnažiti će se kapaciteti za rad sa starijim osobama.