Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Prvi sastanak eko udruga i čelnika Ministarstva zaštite okoliša

Izvor: Hina

Udruge za zaštitu okoliša iz cijele Hrvatske jučer su u Prelogu održale prvi sastanak s čelnicima Ministarstva zaštite okoliša i Fonda zaštite okoliša.

Nakon jučerašnjeg prvog sastanka, zatvorenog za javnost, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Lidija Runko Luttenberger Hini je izjavila da je “ministarstvo servis građana, a udruge predstavljaju građane”.

  • Prema tome, mislim da smo prirodni partneri i da ćemo u suradnji postići zavidne rezultate, poručila je Runko Luttenberger.

Rekla je kako uduge i Ministarstvo moraju surađivati kako bi zaštitili prirodne resurse i kako bi Hrvatska, koja doista jest bogata i unikatna, to što ima i očuvala.

Runko Luttenberger je rekla da je tema današnjeg sastanka bila posebno vezana za gospodarenje otpadom, jer je smisao dostizanje “kružne ekonomije” koja je postala imperativ Europske unije. Rekla je da je s eko-udrugama dogovoreno da će s Ministarstvom uspostaviti redovitu, živu komunikaciju tako da mogu konstruktivno surađivati.

Predsjednik najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije Bernard Ivčić Hini je izjavio da je na sastanku sudjelovalo 15-ak udruga za zaštitu okoliša koje su sve članice mreže “Zero Waste Hrvatska”. Rekao je kako su predstavnici udruga iznijeli probleme u sustavima gospodarenja otpadom iz gradova i općina iz kojih dolaze, te da je pomoćnica ministra Lidija Runko Luttenberger izrazila razumijevanje za navedene probleme i najavila da će se donijeti novi plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske koji će se temeljiti na odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada.

PRIJEDLOZI Ivčić je rekao da su na sastanku također dogovorili da će udruge i građanske inicijative – članice mreže “Zero Waste Hrvatska” kojih je više od 50 napisati komentare i prijedloge na cijeli postojeći sustav gospodarenja otpadom i poslati ih Ministarstvu.

  • Također su pomoćnica ministra Lidija  Runko Luttenberger i predstavnici udruga izrazili želju i potrebu za stvaranjem ‘komunikacijskog kanala’ između udruga i Ministarstva, istaknuo je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Sastanak predstavnika udruga s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održan je u Prelogu nakon što je taj grad i šest općina Međimurske županije potpisalo Odluku o pristupanju međunarodnoj  strategiji “Zero Waste 2020” (koncept bez otpada). Odluku su potpisali predstavnici grada Preloga i općina: Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba.

SMANJENJE MIJEŠANOG OTPADA Jedinice lokalne samouprave koje pokrivaju četvrtinu Međimurja obvezale su se da će do 2020. odvojenim prikupljanjem otpada izdvojiti do 70 posto korisnog otpada, odložiti manje od 30 posto otpada i smanjiti količine odloženog miješanog komunalnog otpada sa sadašnjih 98 kilograma po stanovniku godišnje na 50 kilograma.

Zelena akcija je za te jedinice lokalne samouprave napravila preporuke za razvoj održivog sustava kojem su one, kako je istaknuto, ušle u društvo najboljih europskih praksi u gospodarenju otpadom.

Na potpisivanju je bio i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović koji zbog obaveza u Zagrebu – 1. sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora –  nije mogao kasnije sudjelovati na sastanku s udrugama. Dobrović je istaknuo kako nastoji promijeniti politiku gospodarenja otpadom u Hrvatskoj koja se temelji na strategiji iz 2005. i planu iz 2007. i, nažalost, je definirala da se praktički veliki dio komunalnog otpada skuplja kao miješani komunalni otpad ili smeće i da se odvozi u centre gdje se obavlja mehaničko biološka obrada. Podsjetio je kako je EU napravila snažan zaokret prema uspostavljanju resursno učinkovitog društva, a upravo koncept “Zero Waste 2020” u skladu je s tim zaokretom.

Ministar Dobrović je istaknuo kako će u tome veliku ulogu imati i eko-udruge, jer je problem velik i imaju zajednički zadatak.

  • Problemi se riješavaju za stolom i svakako će pristup stolu imati i udruge i svi prijedlozi su dobro došli. Ako je i bilo drugačije, sada će biti tako da će se svi prijedlozi razmatrati i dapače, mi molimo prijedloge, jer funkcionalnost Ministarstva sigurno može biti bolja uz potporu sve zainteresirane javnosti, poručio je ministar Dobrović.