Hrvatska, Nekategorizirano

Zero Waste Hrvatska: Planirano spaljivanje komunalnog otpada u Konjščini štetno i nezakonito

43045375_270847960223028_5502878937639813120_oOkolišne udruge i građanske inicijative iz cijele Hrvatske okupljene u koaliciju “Zero Waste Hrvatska” podržale su u ponedjeljak inicijativu Kriznog eko stožera Konjščina koji se protivi realizaciji procesa izgradnje energane (spalionice) komunalnog otpada u Konjščini.

Koalicija Zero Waste Hrvatska zatražila je da se razriješi dužnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, tvrdeći da “ne štititi građane od tog štetnog i nezakonitog projekta” već ga prešutno odobrava kako bi spaljivanjem prikrio kolaps sustava regionalnih centara koji generiraju smeće za spaljivanje.

Udruge za zaštiti okoliša, okupljene u koaliciju, tvrde kako je dokazano da će izgradnja spalionice izazvati višestruke ekološke, ekonomske i zdravstvene posljedice pa poziva lokalnu vlast, koja je prihvatila pismo namjere investitora da odustane od tog, smatraju, štetnog projekta.

“Umjesto skupog i štetnog spaljivanja, lokalna vlast u Konjščini treba se posvetiti uspostavi održivog lokalnog sustava odvojenog prikupljanja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja otpada po uzoru na gradove Prelog i Čakovec. Ti su gradovi od Konjščine udaljeni manje od sat vremena vožnje, a primjer su odlične prakse na razini EU”, priopćila je Zero Waste Hrvatska.

Udruge pitaju gdje se skriva Ministarstvo zaštite okoliša koje bi trebalo hitno reagirati po pitanju tog nezakonitog projekta te jasno dati do znanja kako izgradnja spalionica otpada ne dolazi u obzir, sukladno nacionalnom Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.

“Čini se da Ministarstvo ‘pokriva’ izgradnju spalionice jer se suočava s kolapsom svog promašenog nacionalnog koncepta regionalnih centara koji generiraju smeće za spaljivanje, a koje trenutno stoji i nema se gdje spaliti. Ministarstvo slamku spasa traži u Konjščini gdje će spaljivanjem pokušati prikriti silne probleme s regionalnim centrima i dobiti alibi za izgradnju novih diljem Hrvatske, unatoč višestukim štetama po okoliš i građane”, dodaje Zero Waste Hrvatska.

Smatraju da je to očigledan nastavak politike Ćorićeva ministarstva koje nerazumno forsira izgradnju regionalnih centara za smeće pod svaku cijenu te se oglušuje na argumentirane kritike građana i struke, kao i na kritike Europske Komisije.

“Imamo iskustvo zaustavljanja spalionice otpada u Zagrebu te ćemo pomoći građanima i građankama Konjščine u borbi protiv ovog štetnog projekta. Od premijera Plenkovića zahtijevamo da ministra Ćorića razriješi dužnosti jer ne obavlja svoj posao zaštite okoliša, već radi sasvim suprotno”, zaključuju udruge i inicijative okupljene u mrežu Zero Waste Hrvatska.

Više od 500 stanovnika Konjščine i okolnih mjesta prosvjedovalo je u nedjelju protiv projekta izgradnje toplane i energane za koju se u Kriznom Eko stožeru Konjščina, organizatoru prosvjeda, pribojavaju da bi mogla postati spalionica otpada.