Hrvatska, Nekategorizirano

Uručeni Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“

Na fotografiji Katarina Ivanković Knežević, Marko Pavić i Ante Lončar s jednim od korisnika bespovratnih sredstava. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk
Na fotografiji Katarina Ivanković Knežević, Marko Pavić i Ante Lončar s jednim od korisnika bespovratnih sredstava.
foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić uručio je u četvrtak ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“ u okviru operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. do 2020.” iz sredstava Europskog socijalnog fonda, vrijednih gotovo 17 milijuna kuna.

Riječ je o ugovorima kojima se financiraju aktivnosti povećanja učinkovitosti, održivosti rezultata i kontinuiteta socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, te unaprjeđenje kvalitete socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta socijalnih partnera na međunarodnoj, nacionalnoj, regionalnoj, lokalnoj i sektorskoj razini.

Pavić je istaknuo kako je 17 milijuna kuna za 15 projekata namijenjeno jačanju socijalnog dijaloga u okviru kojih će socijalni partneri jačati svoje kapacitete u zapošljavanju, analizi i jačanju članstva za socijalni dijalog.

Naglasio je da ova Vlada cijeni socijalne partnere, poslodavace i sindikate, te smatra da treba napraviti iskorak u jačanju socijalnog dijaloga. Slijedeći je korak proširiti alokaciju unutar natječaja da i ostali dobri projekti mogu dobiti potporu, kazao je Pavić dodavši kako će se povećati sredstva za to.

Ključne smo pomake nedavno utvrdili, pa će Ministarstvo rada preporučiti Vladi ratifikaciju Konvencije 144 Međunarodne organizacije rada o jačanju socijalnog dijaloga, najavio je Pavić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar istaknuo je kako je Zavod kao posredničko tijelo i dosad sudjelovalo u tom projektu kroz pripremu nacionalne dokumentacije i izbor projekata. Surađujemo s korisnicima i u daljnjoj provedbi ugovora će se nastojati što ažurnije certificirati i pravdati troškove kroz sustav Europskog socijalnog fonda, dodao je.

Socijalni dijalog je temelj europske socijalne politike i pomaže stvaranju dostojanstvenih radnih uvjeta, unaprjeđenju radnog zakonodavstva i razvoju socijalnog partnerstva. Unatoč relativno visokom postotku pokrivenosti industrijskih odnosa kolektivnim ugovorima učinak bipartitnog dijaloga na reguliranje industrijskih odnosa i dalje je nizak zbog ograničenog sadržaja i slabe provedbe tih načela, rečeno je na uručivanju ugovora.

 

Više informacija ovdje