Hrvatska, Nekategorizirano

Sindikat graditeljstva Hrvatske najavio je uvodnu konferenciju svog prvog europskog projekta

Sindikat graditeljstva Hrvatske najavio je uvodnu konferenciju projekta Socijalnim dijalogom do kvalitetnih radnih mjesta u graditeljstvu i turizmu koja će se održati u petak 23. 10. 2020. s početkom u 10 sati u hotelu International, Zagreb, Miramarska 24. Projekt se provodi u partnerstvu sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske, a ugovoren je za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada. Ukupna vrijednost projekta je 988.928,19 kuna.

Sektor graditeljstva u RH specifičan je po snažnoj i dugoj tradiciji kolektivnog pregovaranja na granskoj razini, koja odlikuje uređene sustave kolektivnog pregovaranja u većini starih članica EU, no u Hrvatskoj, izvan javnog sektora, postoji samo u graditeljstvu i turizmu. Na nizu područja kolektivnog ugovora graditeljstva određuje višu razinu prava radnika od minimalne propisane zakonom, ili pak detaljnije uređuje pojedine zakonske institute, odgovarajući na taj način uvjetima rada i poslovanja u graditeljstvu.
Odlukom ministra rada, a temeljem procjene da je to u javnom interesu, primjena kolektivnog ugovora graditeljstva proširena je na sve poslodavce i radnike u graditeljstvu, što ga čini izuzetno važnim instrumentom reguliranja uvjeta rada u ovom sektoru. Proširenom primjenom jamči se zaštita minimalne razine prava za sve radnike te istovremeno sprečava nelojalna konkurencija – navodi se u najavi SGH-a.

Iako kolektivni ugovor graditeljstva pravno obvezuje sve poslodavce u sektoru, ne postoji dovoljno podataka o tome u kojoj mjeri se on poštuje od strane ostalih poslodavaca izvan HUP-a. Istovremeno, uvjeti poslovanja u graditeljstvu u RH značajno su se promijenili tijekom proteklih nekoliko godina.

Od djelatnosti izuzetno pogođene krizom, uključujući oko 50.000 izgubljenih radnih mjesta te stečajeve brojnih velikih poduzeća, s ekonomskim oporavkom graditeljstvo je ponovo postalo rastući sektor, i to jedan od najpogođenijih nedostatkom radne snage. Socijalni partneri na novu su situaciju već reagirali zadnjim izmjenama kolektivnog ugovora graditeljstva i značajnim povećanjem plaća za sve skupine zanimanja početkom 2018. i 2020. g., no to nije dovoljno da odgovori novim izazovima i unaprijedi uvjete rada u dovoljnoj mjeri da bi se riješio problem nedostatka radne snage. Daljnje poboljšanje uvjeta rada zahtijeva proširenje pregovaranja na nova područja i teme koje dosada nisu bile prisutne u kolektivnim ugovorima, ili njima nisu bile detaljno regulirane. Slična je situacija i s Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva, jedinim drugim granskim ugovorom u privatnom sektoru – zaključuje se u najavi konferencije.

Ovim projektom cilj je povećati sposobnost socijalnih partnera u graditeljstvu i turizmu za učinkovitim reguliranjem i unapređenjem uvjeta rada, kroz bolje razumijevanje potreba radnika i poslodavaca, te kreiranje preporuka za unapređenje primjene i proširenje sadržaja granskih kolektivnih ugovora.