Hrvatska, Nekategorizirano

Medijska pismenost – izazov novog doba

Započeo je ESF projekt – Tematska mreža „Medijsko obrazovanje je važno (MOV)“ koji će raznim provedbenim aktivnostima 11 partnerskih organizacija doprinijeti umreženom djelovanju iz područja medijsku pismenosti.

Opći cilj ove tematske mreže je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za učinkoviti dijalog s javnom upravom, socijalnim partnerima te visokoobrazovnim i istraživačkim institucijama u oblikovanju i provođenju reformi vezanih uz razvoj medijske pismenosti kao pismenosti novog doba.

Projekt doprinosi umreženom djelovanju za medijsku pismenost i uključuje: istraživanje javnog mnijenja i procjene potreba, znanstvena istraživanja o medijskoj pismenosti i njenim utjecajima na društvenu uključenost i sudjelovanje, analize društvenih utjecaja, provedbu strukturiranih dijaloga s donositeljima odluka s ciljem oblikovana smjernica za razvoj javnih politika iz područja medijske pismenost.

Osim Gonga, tematsku mrežu čini još sedam udruga, jedna javna ustanova i dvije znanstveno-istraživačke institucije: Pragma, Telecentar, Kurziv, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Udruga Bacači sjenki, Dječji kreativni centar DOKKICA, Info zona, Centar za kulturu Zlatna vrata, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Svi partneri imaju iskustvo u upravljanju EU projektima i provedbi programa medijske pismenosti kao i iskustva međusobne suradnje, ali će kroz tematsku mrežu razviti dugoročno sinergijsko djelovanje, uz planirano dodatno širenje mreže i suradnju s drugim organizacijama, institucijama i socijalnim partnerima.

Ciljana skupina mreže su prvenstveno mladi i oni koji rade s mladima (učitelji/ice, edukatori/ice i treneri/ice), ali i svi građani/ke, javni službenici u upravi i javnim ustanovama (učitelji/ice), primarno onima u kulturi i obrazovanju, donositelji odluka na lokalnim, regionalnim i nacionalnim razinama.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.975.852,47 kuna, od čega je 85 posto financirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt traje 34 mjeseca, a započet je s provedbom 28. listopada 2020. godine.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je odobren na pozivu „Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada“, Komponenta 1. Više o pozivu ovdje.