Hrvatska, Nekategorizirano

Ususret Danu žena riječka udruga Vida ukazuje na marginaliziran položaj žena s problemom ovisnosti

Marginalan položaj žena u skupini osoba s problemom ovisnosti, uz istraživanja (EMCDDA, 2017.), potvrđuje i samo iskustvo ovisnica te stručnjaka koji s njima rade. Rodno osjetljive usluge izostaju na svim razinama puta oporavka, a žene su pritom ekonomski ovisnije te snažnije društveno stigmatizirane od muškaraca, navodi se u priopćenju udruge Vida.

Udruga „Vida“ povodom Međunarodnog dana žena upozorava na nedostupnost usluga za ovisnice te pripadnice šire skupine žena sa psihosocijalnim teškoćama u potrebi za rehabilitacijskim i resocijalizacijskim tretmanima.

U Republici Hrvatskoj posebno zabrinjava nepostojanje sekularne terapijske zajednice za ovisnice, iako Evaluacija nacionalne strategije i akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga iz 2017. godine naglašava da je potrebno potaknuti inicijativu za osnivanje ili prilagodbu jedne od postojećih terapijskih zajednica za žene s problemom ovisnosti. Naročito je važno, stoji u Evaluaciji, infrastrukturu takvog objekta prilagoditi ženama koje su majke.

Naime, mogućnost zajedničkog boravka majke i djeteta/djece u terapijskoj zajednici pospješio bi pristupačnost i adekvatnost rehabilitacije. Rodni jaz u obuhvatu muškaraca i žena s problemom ovisnosti (1:5) određeni izvori interpretiraju kroz nedostatak tretmana koji bi na specifičan način adresirao probleme trudnoće i majčinstva (EMCDDA, 2006), odnosno, pretpostavlja se da zbog nepostojanja odgovora na potrebe žena, problem ovisnosti kod žena ostaje crnom brojkom u većoj mjeri nego što je to slučaj kod muškaraca – ističe udruga.

Udruga „Vida“ zagovara rodno osjetljiv pristup oporavku od ovisnosti te nastoji kroz svoje usluge obuhvatiti problematiku ženskog siromaštva, socijalne deprivilegiranosti, kao i specifične potrebe ovisnica koje su majke. Postupno smo, kroz godine rada i iskustva u problematici ovisnosti, gradili rodno osjetljiv program usmjeren ženama s problemom ovisnosti i onima koje ovisnost imaju u obitelji (majke, partnerice i druge članice obitelji ovisnika.ca) kao i široj skupini žena sa psihosocijalnim teškoćama (žene s poteškoćama iz područja psihičkog zdravlja, žene u siromaštvu, bivše osuđenice/zatvorenice). U rodno osjetljiv program Udruge uključuju se i volonterke – studentice, buduće stručnjakinje koje će raditi u pomagačkim zanimanjima koja su u većoj mjeri ‘ženska’ (Europski institut za ravnopravnost spolova, 2019.) ili već navedene osobe sa psihosocijalnim teškoćama koje imaju koristi od peer umrežavanja s drugim skupinama žena (podržano volontiranje). Neke od aktivnosti programa koje redovito provodimo su: jačanje inkluzije i povećanje zapošljivosti kroz radno-okupacijske aktivnosti, edukacije i radionice; osvještavanje važnosti odgovornog roditeljstva kroz individualna i grupna savjetovanja, aktivnosti pospješivanja reproduktivnog zdravlja (podjela higijenskih potrepština i kontracepcije u Resocijalizacijskom centru), a naše stručne djelatnice nude usluge zdravstvenog i partnerskog savjetovanja te administrativnu i pravnu pomoć – zaključuju u prioćenju.

Više o Udruzi „Vida“ i njezinim programima na mrežnoj stranici http://www.drogaonline.com.hr/. Ako vama ili nekome iz vaše bliže okoline treba pomoć i podrška, obratite nam se putem e-pošte udrugavida.rijeka@gmail.com ili na broj telefona 051 371 089.