Aktualno, Inicijative, Nekategorizirano

Volonteri pomažu starijima u zaselcima i selima zatrpanim snijegom

Autor: B.S./HRT/Hina
Autor: B.S./HRT/Hina

Što danas znači biti stanovnik Delnica, iz prve ruke iskusila je naša riječka ekipa na čelu s Ivanom Bilen, koja je cijeli dan na snijegu i ledu. Starijim stanovnicima Delnica pomažu gerontodomaćice i volonteri koji čiste prolaze do njihovih kuća. Upravo zahvaljujući ovim domaćicama, s kojima je HRT-ova ekipa izašla na teren, stariji ljudi koji žive u Delnicama zadnjih godina preživljavaju.

Mirna Robert, voditeljica udruge Žar, za HRT kaže da ta udruga koja pomaže starijima djeluje na području osam lokalnih samouprava. Pomažu oko 160 kućanstava. “Po ovakvim uvjetima nam je jako surovo i teško raditi”, kaže. Gerontodomaćica Anica Kezele kaže da su starijim ljudima koje pomažu, osim tople riječi, bitne namirnice te da su u toplome, da imaju drva.

Ekipe i volonteri Crvenog križa u Gospiću, gdje je u ponedjeljak ujutro izmjereno minus 12 stupnjeva Celzijusa, a jak vjetar dodatno povećava osjećaj hladnoće, u sklopu Programa pomoći osobama u potrebi u lokalnoj zajednici također obilaze staračka i domaćinstva s nemoćnim osobama.

Jutros su iz Gospića krenuli timovi Crvenog križa i volonteri u sela i zaselke na području Medka i Mogorića. Njima se dostavljaju lijekovi i najpotrebnije namirnice, a volonteri im pripreme dovoljne količine drva za ogrjev za tri do pet dana, rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić.

Programom je obuhvaćeno 70 do 80 samačkih domaćinstava, a takve se aktivnosti kontinuirano provode i na drugim područjima. U probijanje visokih snježnih nanosa i čišćenje zatrpanih lokalnih cesta uključili su se i pripadnici Hrvatske vojske, koji su se probili do kuće 92-godišnje starice Matije Lisac pod samim Velebitom, u Krčima kod Brušana.

U Službi 112 u Gospiću bilo je dojava o teškoćama u prometu, osobito do udaljenijih sela, ali dojava o eventualnoj ugroženosti i stradanju nije bilo.HRT-ova ekipa na terenu s volonterima koji pomažu starijima.

 

Preuzeto sa portala: hrt.hr