Hrvatska, Nekategorizirano

Volonterke udruge “Jak kao Jakov” izrađuje maske i pomažu djeci oboljeloj od malignih bolesti

Pamučne zaštitne maske živahnih boja i uzoraka izrađuju volonterke udruge “Jak kao Jakov” iz Karlovca pokušavajući u vrijeme koronavirusa prikupiti novac za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima, prenosi Hina.

Volonterke izrađuju pamučne, dvoslojne maske za odrasle i djecu, koje su višekratne i perive na visokim temperaturama. Trenutno imaju zalihu od 400 maski koje se mogu naručiti, a više detalja o tome može se pronaći na facebook stranici udruge.

“Dosad smo prodajom maskica uspjeli prikupiti 22.000 kuna i time financijski pomogli 11-ero djece koja su na liječenju, a trenutno na listi čekanja za pomoć imamo još petero djece”, kaže predsjednica udruge Ivančica Rubido.

Prikupljeni novac roditelji koriste za potrebe djece dok su na liječenju, poput plaćanja smještaja u Zagrebu budući da nemaju svi mogućnost besplatnog smještaja. Pomoć im dobro dođe jer je puno problema, a neki su roditelji u trenutnoj situaciji ostali bez posla, kaže Rubido.

Predsjednica udruge stiče kako je minimalna donacija 20 kuna, ali svatko može donirati koliko hoće. Naručene maske izvan Karlovca šalju poštom.

U šivanju maski sudjeluje petnaestak volonterki, a priskočili su im u pomoć nastavnici iz karlovačkih osnovnih škola Švarča i Rečica.

“Mi najčešće izrađujemo suvenire, ali kako smo morale odustati od uskršnje akcije i nismo mogle prikupiti sredstva, došle smo na ideju da počnemo šivati maske. Nije bilo jednostavno jer smo morale kupiti sav materijal, ali smo uspjele”, govori Rubido.

Udruga “Jak kao Jakov” osnovana je 2011. u spomen na njezina sina Jakova, 13-godišnjaka koji je bolovao od teškog oblika leukemije. Za sobom je ostavio pjesmu koju je obradila grupa Connect, pod nazivom “Jak kao Jakov”.

Udruga pomaže obiteljima s oboljelom djecom iz cijele Hrvatske, ovisno o težini situacije s obzirom na način liječenja, potrebe za odlaskom na liječenje u inozemstvo i otežane financijske mogućnosti obitelji.