Aktualno, Nekategorizirano

Zajedno za očuvanje prirode u regiji Dinarskog luka

wwf_crPotpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, partneri su izrazili volju da udruže napore i da zajedno još upornije rade za dobrobit poboljšanja očuvanja biološke raznolikosti u Jugoistočnoj Europi. Zajednički rad će pridonijeti regionalnim naporima za EU integracijske procese, uključujući i EU strategiju za bioraznolikost 2020 kao i ciljeve biološke raznolikosti vezane uz Agendu 2030. Zajednički cilj je povećati znanje o relevantnim državnim upravama na nacionalnoj i lokalnoj razini, javnim  organizacijama te akademskim i drugim značajnim pojedincima u sektoru zaštite prirode u regiji u pogledu integriranja usluga ekosustava u buduće akcije, prenosi WWF.

Identificirane aktivnosti za zajedničke provedbe su: procjena i vrednovanje biološke raznolikosti i ekosustava, angažman lokalnih zajednica u upravljanju zaštićenim područjima (uključujući i prekogranična područja) i jačanje izbornih jedinica kako bi bolje i učinkovitije mogle utjecati i pratiti nacionalnu politiku za biološku raznolikost.

– Zaštićena područja za prirodu i ljude je jedan od komplementarnih projekata koje provodi WWF Adria s partnerima na zapadnom Balkanu i koji će kao takav doprinijeti suradnji WWF-a i GIZ-a. Prepoznali smo korist zajedničkih aktivnosti koje još više mogu doprinijeti  očuvanju i unapređenju prirode u našoj regiji – kaže Martin Šolar, direktor WWF Adrije.