Hrvatska, Nekategorizirano

Zanimljivije ljeto za djecu i mlade u Varaždinskim Toplicama omogućuje projekt interaktivnih online radionica

Na fotografiji predsjednica KUD-a “Toplice” Silvia Matkun

Potpisivanjem ugovora s Ministarstvom kulture i medija i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, 2. srpnja 2021. godine, posredničkim tijelima u provedbi poziva Umjetnost i kultura online, započela je provedba projekta „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje“ čija je vrijednost 468.249,71 kuna i u cijelosti je sufinanciran iz sredstava Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna RH. Nositelj projekta je Kulturno umjetničko društvo „Toplice“, a provest će ga u partnerstvu s gradom Varaždinske Toplice i Hrvatskim društvom inženjera geotehnike. Projekt će trajati godinu dana i njime se želi omogućiti sudjelovanje djece i mladih u online kulturno-umjetničkim sadržajima te na taj način povećati njihovu socijalnu uključenost u doba pandemije.

Kultura ima važnu ulogu u jačanju socijalne kohezije i izgradnji uključivog društva, a kulturna participacija značajno doprinosi osobnom razvoju pojedinca i poboljšanju ukupne kvalitete života cijele zajednice. U skladu s navedenim, KUD „Toplice“ prepoznao je potrebu organiziranja interaktivnih radionica namijenjenih djeci i mladima, kako članovima KUD-a, tako i svima zainteresiranima. Radionice će se provoditi online, kako bi cijelo vrijeme trajanja projekta bile dostupne sudionicima, bez obzira na epidemiološke mjere.

Kroz projekt će se provoditi participativne kulturno-umjetničke aktivnosti u obliku plesnih i tamburaško-pjevnih radionica te radionica izrade nošnji i tradicionalnih ukrasa. Također, bit će organizirana i radionica naziva „Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama“. Radionice će biti prožete lokalnom kulturom, običajima i folklorom. Kroz njih će se kod djece i mladih razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te na taj način potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj, povećati socijalna uključenost i održati društvene veze.
Kalendar događanja i obavijesti o projektnim aktivnostima bit će dostupne na internetskoj stranici projekta kud.toplice.