Aktualno, Nekategorizirano

Započela provedba projekta “Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju”

Nakon Festival znanosti 2021., Centar za ženske studije u petak je na 16. Međunarodnom summitu medija za mlade/ International Youth Media Summit predstavio projekt “Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju”.
Projekt je potkraj ožujka ove godine ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na Pozivu “Umjetnost i kultura online”, a Centar za ženske studije provodi ga u partnerstvu s Tehničkim muzejom Nikola Tesla.

Ukupna vrijednost projekta je 481.721,65 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 409.463,40 kn.
Projektom “Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju” potiče se uključivanje osoba mlađih od 25 godina u kulturnoumjetničke sadržaje kroz aktivno participiranje u webinarima i online radionicama te sukreiranje virtualnog muzejskog postava koji promiče rodno inkluzivan pristup.

Temeljem znanja i vještina koje će steći kroz projektne online radionice i webinare pod vodstvom stručnjakinja s područja umjetnosti i kulture, mladi će postaviti virtualni stalni postav muzeja prema vlastitim potrebama.

Projekt je usmjeren na reinterpretaciju postava koja će uvažiti doprinos žena razvoju znanosti i tehnologije i otvoriti nove interpretativne perspektive i kustoske prakse. Važno je da se u taj proces uključe mladi kako bi osvijestili potrebu, ali i mogućnost, promjene dominantnih narativa. Za to im je potrebno stjecanje temeljnih znanja i vještina, primarno s područja muzeologije, dizajna i umjetnosti koje će voditi stručnjaci-kinje s područja kulture i umjetnosti. Nakon stjecanja temeljnih znanja i vještina korisnici će pomoću digitalnih alata sukreirati virtualni postav TMNT-a koji promiče rodno inkluzivni pristup – navodi se na stranici nositelja projekta.

Radionice pod vodstvom umjetnika-ca korisnike će upoznati sa suvremenim umjetničkim praksama i “alatima” kojima se služe kako bi ukazali (i reagirali) na društvene pojave i probleme. U suradnji i pod mentorstvom umjetnika-ce mladi će na radionicama kreirati virtualnu umjetničku instalaciju koja će biti interpolirana za potrebe projekta u kreiran virtualni postav TMNT-a.
Sudjelovanjem u radionicama pod vodstvom kustosa-ica i dizajnera-ica, upoznat će se s procesom kreiranja i oblikovanja muzejskih postava, te s postavom i misijom TMNT-a i Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke  Centra za ženske studije (CŽS), kao mjesta koje promiče žensko stvaralaštvo. Projekt također uključuje webinare i radionice s područja pisanja izložbenih tekstova te teorijski dio koji će korisnicima i korisnicama pružiti teorijski okvir i dati im historiografski pregled istaknutih znanstvenica i ostalih žena koje su doprinijele razvoju znanosti i tehnologije, ali i uvid u širi društveni kontekst proizvodnje umjetnosti u smislu statusa žena u znanosti, dostupnosti obrazovanja itd.

Najavu radionica i webinara možete pratiti na Facebook stranici projekta.