Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Energetsko siromaštvo sve je prisutnija tema u javnom dijalogu

OLYMPUS DIGITAL CAMERADruštvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) od 27. veljače provodi preglede energetski siromašnih kućanstava u svrhu borbe protiv energetskog siromaštva u Zagrebu. Preglede provode volonteri projekta REACH čiji je cilj doprinijeti smanjenju energetskog siromaštva na praktičnoj i strukturnoj razini.

Ovim se projektom žele osnažiti energetski siromašna kućanstva i potaknuti ih da štede energiju i promijene navike te utvrditi energetsko siromaštvo kao problem koji zahtijeva strukturna rješenja na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini.

Priobalno područje

Tako su 23. veljače u zadarskoj Gradskoj knjižnici održali cjelodnevno događanje posvećeno energetskom siromaštvu u priobalnim područjima.

– Energetsko siromaštvo je sve prisutnija tema u javnom dijalogu, ali dosadašnja istraživanja, pilot-projekti te preporuke koje su proizlazile iz navedenih aktivnosti uglavnom su bile fokusirane na kontinentalna područja. Stoga je cilj ovog događanja bio informirati o problematici energetskog siromaštva, potaknuti diskusiju o specifičnostima energetske i socijalne slike priobalnih područja te razviti preporuke za ublažavanje energetskog siromaštva u priobalnim područjima – navedeno je na stranicama projekta REACH.

Događanju je prisustvovalo 33 predstavnika organizacija i institucija koje se bave socijalnim i energetskim pitanjima, predstavnika gospodarskog i nevladinog sektora te medija. Prisutni su mogli saznati sve najbitnije informacije o projektu REACH koji su predstavile Slavica Robić (DOOR) i Lidija Živčić (Focus). Nakon kratkog uvoda o općem problemu energetskog siromaštva u Hrvatskoj, predstavljene su energetska i socijalna slika Zadra te specifičnosti potrošnje energije i socijalnog stanja u priobalnim područjima. Ana Marija Pilato iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika (DURA) prisutnima je približila energetsku sliku Grada Dubrovnika.

Nakon svih prezentacija, sudionici su dobili priliku biti dio diskusije o mogućim načinima rješavanja energetskog siromaštva i ublažavanja ovog problema u priobalnim područjima. Iz diskusije su proizašle preporuke koje će se uzeti u daljnje razmatranje za zagovaranje u kreiranju budućih politika.

Posjeti kućanstvima u Zagrebu

Ovaj je tjedan Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) s ciljem borbe protiv energetskog siromaštva u Hrvatskoj započelo s posjetima energetski siromašnim kućanstvima u Zagrebu. Projektom je obuhvaćeno 50 kućanstava kojima Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pomaže pri plaćanju troškova stanovanja, a koji su iskazali interes za sudjelovanje u projektu, a riječ je o korisnicima prava na naknadu za troškove stanovanja sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. Energetske preglede vršit će volonteri kojima su DOOR-ovi zaposlenici, inače stručnjaci za energetiku, približili problematiku energetskog siromaštva u Hrvatskoj i ostatku Jugoistočne Europe te proveli praktičnu obuku koja će volonterima koristiti na terenu.

Podsjetimo, DOOR je prošle godine u sklopu projekata REACH i Znanjem do toplog doma proveo 394 energetska pregleda u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na temelju njih izrađeni su kratki filmovi uz pomoć osoba koje žive u energetskom siromaštvu. Filmovi služe obrazovanju o ovoj tematici te podizanju svijesti o tome da ovaj problem postoji u našoj neposrednoj blizini i da je nešto protiv čega se potrebno boriti.

Paket energetski učinkovite opreme

Tijekom energetskih pregleda, volonteri će provesti anketu u kojoj će saznati neke važne informacije o članovima kućanstava kao npr. koje izvore energije koriste, koliko ih plaćaju i imaju li izolaciju, ali i detalje o njihovom psihofizičkom zdravlju i ugodnosti življenja u jednom takvom kućanstvu.

Osim ankete, volonteri će posjećenim kućanstvima donijeti i paket energetski učinkovite opreme: štedne žarulje; perlatore za kuhinjski sudoper i kupaonu koji će pojačati pritisak, a smanjiti potrošnju vode; brtvene trake za prozore i vrata koje će spriječiti propuštanje zraka i omogućiti zadržavanje topline u životnom prostoru; reflektirajuće folije koje će zaustaviti gubljenje topline preko zida ili prozora; produžni kabel s prekidačem, termometar i brošuru „Znanjem do ugodnijeg stanovanja“ u kojoj se može saznati još važnih informacija o uštedi energije. Osim uštede energije i smanjenja računa, cilj ovih posjeta je i stvaranje toplijeg i ugodnijeg prostora za život koji će pozitivno utjecati na fizičko zdravlje i zadovoljstvo stanara.

Europski opservatorij za energetsko siromaštvo

Treba napomenuti i kako je Europska komisija pokrenula razvoj novog Europskog opservatorija za energetsko siromaštvo (European energy poverty observatory – EPOV), u okviru kojeg je DOOR-ova programska direktorica, Slavica Robić, odabrana za ulogu sazivatelja savjetodavnog odbora.

– Očekujemo da će nam ovaj projekt omogućiti skretanje pozornosti na našu regiju i ostvarivanje većeg i boljeg utjecaja na nacionalne i EU politike. Cilj projekta je povećati dostupnost informacija vezanih uz socio-ekonomske dosege energetskog siromaštva u Europi, a u sklopu projekta predložit će se mjere za borbu protiv navedenog problema. EPOV će nastojati poboljšati transparentnost i to jednostavnim izvorima s otvorenim pristupom promovirat će angažman javnosti, omogućit će umreženost i prijenos znanja između zemalja i dionika, širit će važne informacije i povezivati postojeće inicijative u području energetskog siromaštva te pružiti tehničku pomoć zainteresiranim dionicima – zaključuju u DOOR-u.

Maja Celing Celić