Orkestar Dobre Vibracije i Zagrebačka filharmonija u Lisinskom izvode Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog

52857238_2063812197042635_6559257351323385856_oOrkestar Dobre Vibracije, kojeg čine osobe s višestrukim komunikacijskim teškoćama, priprema se za nastup u Lisinskom. Riječ je o suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom u sklopu koje će biti izvedena orkestralna verzija kompozicije Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog.

Pored navedenih izvođača na sceni će se naći i rock band, te će uz mnoštvo svjetlosnih i drugih efekata ova izvedba biti pravi spektakl.

Ovaj koncert je dio OFF Ciklusa kojim se Zagrebačka filharmonija nastoji približiti široj publici, a suradnja s Orkestrom Dobre Vibracije ovom događaju daje posebnu dimenziju budući da po prvi put u izvedbi glazbenog djela visoke umjetničke vrijednosti značajnu ulogu imaju osobe s višestrukim komunikacijskim teškoćama. S obzirom na tu činjenicu, za ovaj projekt se može reći da predstavlja povijesni trenutak za hrvatsku kulturu.

“Zagrebačka filharmonija je orkestar visokih umjetničkih dosega. Zajedničkim nastupom profesionalnih glazbenika i osoba s komunikacijskim teškoćama želimo pokazati da bez obzira na to koliko su visoki standardi, uvijek ima mjesta za sve – uvijek postoji način da svi budu uključeni, da sudjeluju i uživaju u međusobnom dijeljenju glazbene izvrsnosti. Uvijek postoji način.” – objašnjava voditelj projekta Boris Prljević.

O projektu

Nevladina organizacija Klub Dobre Vibracije u saradnji sa Centrom za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj”, od veljače 2018. godine do kolovoza 2019., provodi projekt Orkestar Dobre Vibracije . Ovaj projekt uključio je 20 mladih ljudi s višestrukim komunikacijskim teškoćama (oštećenja sluha, govorne teškoće, poremećaji iz spektra autizma, itd.), koji su korisnici Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu, u radionice bubnjanja. Ovi mladi dijelom dolaze iz manjih sredina, odnosno drugih gradova, te su preko radnog tjedna smješteni u Centru Slava Raškaj, gdje pohađaju njima prilagođenu nastavu.

Projektom Orkestar Dobre Vibracije pokušava se ispraviti problem nedovoljne uključivosti kulturno-umjetničkih sadržaja za tu skupinu mladih ljudi, tako što za njih organizira radionice bubnjanja, a nakon obuke mladi novoobučeni glazbenici uključit će se u javne izvedbe glazbenih djela.

Bubanj je instrument koji omogućuje glazbeno izražavanje s najmanje prethodne glazbene naobrazbe. Zahvaljujući njegovoj jednostavnosti, savladavanje najosnovnijih vještina sviranja i grupnog muziciranja je brže nego kod većine drugih instrumenata, pa se brže dolazi do faze opuštenosti i zabave kao i sudjelovanja polaznika u javnim nastupima.

Bubnjanjem u skupini razvija se vještina međusobnog komuniciranja i „slušanja“, osjećaj zajedništva i povezanosti, unaprjeđuju se socijalne i kreativne vještine, vještine prepoznavanja i snage svih sudionika u skupini, koje korisnici mogu kasnije primijeniti i u svom životnom okruženju, obitelji, razredu, društvu, poslu, itd. Jedna od dodatnih dobrobiti bubnjanja za mlade s teškoćama u razvoju jest istovremeno korištenje lijeve i desne polutke mozga tijekom bubnjanja što snažno stimulira kreativnost, povećava koncentraciju i oslobađa od stresa, te time djeluje rehabilitacijski.

Osim kulturno-umjetničkog aspekta, bavljenje glazbom ovoj ciljnoj skupini predstavlja i važno sredstvo rehabilitacijskog procesa, komunikacije i socijalizacije. Glazba kao vrsta apstraktnog jezika uslijed svoje prirode zaobilazi svjesni dio uma i omogućuje lakše izražavanje podsvijesnih inhibiranih sadržaja. Zbog smanjene mogućnosti verbalnog izražavanja, problem nakupljanja inhibiranog podsvjesnog sadržaja (sram, nelagoda i sl.) je naročito izražen kod mladih s višestrukim komunikacijskim teškoćama.

Više informacija o Klubu Dobre Vibracije na web-stranici http://www.klubdobrevibracije.com i društvenim mrežama: Facebook https://www.facebook.com/KlubDobreVibracije i https://www.instagram.com/klubdobrevibracije/

Share via email

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *