Hrvatska, Nekategorizirano

Društvo Kajkaviana priprema brojne društvene i kulturne aktivnosti u Donjoj Stubici

Društvo Kajkaviana iz Donje Stubice početkom ljeta započelo je provedbu projekta Stub-kultura koji je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.

U okviru projekta Stub-kultura pokrenut je društveni centar kao javni prostor u kojem će se provoditi brojne aktivnosti i u kojem će se okupljati lokalna zajednica.

Projekt se provodi u partnerstvu Društva Kajkaviana sa udrugom Multimedijalni centar STUB – KLUB iz Donje Stubice, udrugom Profesor Baltazar iz Zagreba i Gradom Donja Stubica, a uključivat će i druge zainteresirane udruge.

Planirani početak programa kreativnih radionica, koje počivaju na njegovanju kajkavskog narječja, spajanju kulturne baštine i interpretacije ljudskih priča, jest sredina rujna.

Tako će u ponedjeljak 14. rujna s aktivnostima krenuti radionice za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama. U radionicama će se naglasak staviti na kreativnim, umjetničkim i multimedijalnim oblicima izražavanja kako bi se olakšala ekspresija, komunikacija i socijalna integracija i inkluzija korisnika radionica.U tu svrhu posebno će se koristiti likovne i dramsko-scenske metode. Očekivani broj sudionika je 10-15.

Isti dan započet će plesne večeri 54+: glazbeno-rekreativni susreti za treću životnu dob s ciljem promocije lakše fizičke aktivnosti i plesnog izražavanja, posebno u obliku standardnih društvenih plesova. Očekivano je da će večerima prisustvovati desetak plesnih parova.

U utorak 15. rujna planiran je prvi susret čitateljskog kluba. Radi se o skupini ljubitelja pisane riječi (6-12 osoba) koja će se jednom mjesečno sastajati da raspravljaju o istoj knjizi. Očekivani rezultati susreta su ne samo kreativne interpretacije književnih djela, već i povezivanje problematike djela sa stvarnim životom uz osnaživanje za javno djelovanje.

U sklopu projekta predviđena je također edukacija i motiviranje građana za uključivanje u kreiranje javnih politika Grada putem tribina, radionica i anketa kroz koje će se identificirati potrebe u kulturnom i kreativnom sektoru s ciljem izrade strateškog dokumenta za područje kulture Grada Donja Stubica. Građani će moći sudjelovati na tri javne tribine i osam radionica o participativnom upravljanju, a prva tribina će se održati 17. rujna 2020. sati, isti dan planiran je i početak dvodnevne radionice (17.-18. rujna 2020.).

Aktivnosti Centra pratite ovdje.