Hrvatska, Nekategorizirano

Digitalne rožice: Dobri i pametni, filmske lekcije o različitosti

Učiti treba o raznim stvarima, a danas ćemo posebno govoriti o važnosti učenja, razumijevanja i poštivanja različitost. Ali za ovu „lekciju“ ne trebaju vam bilježnice, već ispecite kokice i palite TV – donosimo vam prijedloge divnih edukativnih filmova i serija iz kojih ćemo zajedno naučiti zašto je važno graditi dobre odnose, imati poštovanja i razumijevanja za druge, njegovati timski duh i odabrati nenasilje! – navodi Ri Rock u članku koji donosi sažet prikaz 10 poznatih filmova koji uče toleranciji i poštivanju različitosti.

Članak je nastao kao dio projekta Digitalne rožice u partnerstvu Udruge Ri Rock, Udruge Ruke, Udruge Muzikopter i Gradske knjižnice Rijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 458.380,15 HRK (85% sredstava sufinancirano je iz Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, 15% sredstava osigurava Republika Hrvatska iz Državnog proračuna).

Prenosimo prikaz prvoga filma, ostale lekcije možete pratiti na stranici udruge Ri Rock.

Prvi na našoj mega dobroj listi filmova je film Čudo (Wonder), koji je, ako slučajno niste znali, snimljen prema istoimenom romanu spisateljice Raquel Jaramillo Palacio!

Priča prati jedanaestogodišnjeg dječaka Augusta (kojem je nadimak Auggie), koji je totalno kul po mnogo stvari: osim što obožava Ratove zvijezda i sve vezano uz astronaute, izuzetno je pametan i dobar dječak. Međutim, Auggie je po još nečemu poseban – rođen je s dosta teškim genetskim poremećajem zbog čega njegovo lice i uši izgledaju drugačije.

Radi brojnih operacija, Auggie je do svoje jedanaeste godine bio školovan od doma, a sad po prvi put ikad, Auggie kreće u pravu, veliku školu! Odlazak u školu stresan je za puno djece, no Auggieju to predstavlja poseban stres jer se boji kako neće steći nove prijatelje baš radi svog izgleda. Zar nije to baš bezveze, da se itko tako osjeća, pitam vas ja?

Ono što nas Auggie i film Čudo uče jest prvenstveno to da nitko nije savršen. Svatko od nas ima svojih mana i vrlina, a ono što nikada ne smijemo zaboraviti jest da ne sudimo nikoga po izgledu. Rugati se nekome na temelju izgleda potpuno je pogrešno te trebamo svi skupa raditi na tome da prihvaćamo jedni druge i umjesto da nekoga zadirkujemo, trebamo znati bolje i potražiti ono dobro u svakome te se međusobno prihvaćati, baš kako su to učinili i Auggiejevi prijatelji!