Hrvatska, Nekategorizirano

EU projektom knjiga stiže do svakog stanovnika općine Lekenik

 “Putujuća knjiga bijelog lopoča” naziv je najnovijeg EU projekta općine Lekenik predstavljenog u utorak, kojim se nastoji poticati čitanje i čitalačke kompetencije na području općine te podići svijest o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju.

Nositelj projekta je lekenička Narodna knjižnica i čitaonica, njegova je vrijednost gotovo 3,9 milijuna kuna, a obuhvaća nabavku bibliokombija, osiguranje plaća za ravnateljicu knjižnice i pomoćnog knjižničara te financiranje brojnih aktivnosti, radionica i kulturnih zbivanja.

U općini, u čijem je sastavu 18 naselja i oko 6000 stanovnika, ističu kako će to predstavljati veliki korak u dostupnosti knjige na cijelom općinskom području. Partneri na projektu su Općina Lekenik, Udruga Pet plus i Agencija lokalne demokracije iz Siska.

Prilikom predstavljanja projekta i Hrvatskom domu u naselju Dužica, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice u Lekeniku Marija Hlupić napomenula je kako se knjižnica javila na natječaj Ministarstva kulture “Čitanjem do uključivog društva”, s obzirom da je ova godina proglašena godinom čitanja.

“Osim sredstava Europskog socijalnog fonda, Ministarstvo kulture sufinancira projekt s 582.000 kuna. Projekt će trajati dvije godine, do rujna 2023. godine. Cilj nam je knjigu učiniti dostupnom svim našim mještanima koji dosad, zbog udaljenosti, nisu mogli koristiti usluge knjižnice. U projekt želimo uključiti što više mladih do 25 godina, starije od 54 godine, kao i sve nezaposlene”, rekla je Hlupić.

Istaknula je kako će bibliokombi biti potpuno opremljen potrebnim uređajima, putovat će svakog radnog dana i kroz 18 stajališta obići sva naselja. Planirano je ukupno 218 radionica i drugih kulturnih događanja ,a u vrijeme trajanja projekta sve će usluge biti besplatne za korisnike.

Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović za projekt je rekao kako je vrlo zanimljiv jer obuhvaća brojne aktivnosti važne za knjižničnu djelatnost u općini.

Bibliokombi će, najavio je, biti dostupan na cijelom području općine koja ima površinu 220 četvornih kilometara, a do najudaljenijih naselja, Šišinca i Brkiševine, ima 35 kilometara, kao i do Zagreba, a općina će i nakon završetka ovog projekta nastojati nastaviti sve njegove aktivnosti.

Projekt su u ime partnera pozdravile i predstavnice Agencije lokalne demokracije i Udruge Pet plus, koje su pozvale sve stanovnike županije da se u njega aktivno uključe.

Na konferenciji u povodu predstavljanja projekta “Putujuća knjiga bijelog lopoča” rečeno je i kako Narodna knjižnica u središtu Lekenika raspolaže sa 7000 naslova i ima oko 800 korisnika. U uvjetima koronakrize zapaženo je veće zanimanje za posudbu knjiga, ali je manje čitača u knjižnici. (Hina)