Hrvatska, Nekategorizirano

Kazalište Moruzgva poziva mlade na besplatne online radionice dramaturgije i glume

Projekt “NOVO NORMALNO” pružit će mladim pripadnicima civilnog društva do 25 godina besplatne i pristupačne online edukativne radionice o područjima dramaturgije, glume i filma. Sudjelovanjem u radionicama, mladi će steći relevantno znanje o navedenim edukativnim područjima te će ono doprinijeti osobnom razvoju svakog individualnog korisnika. Nadalje, ovaj će projekt s obzirom na svoj internetski način provedbe omogućiti participaciju i edukaciju o navedenim umjetničkim poljima i onim skupinama mladih koji su zbog geografske udaljenosti i u normalnim uvjetima, odnosno prije COVID-19 pandemije, rijetko imali pristup kulturno-umjetničkim institucijama, sadržajima i edukativnim programima. Online provedba omogućuje jednak pristup projektnim aktivnostima svim zainteresiranim korisnicima, bez obzira na spol, rasu, nacionalnost, seksualnu orijentaciju, imovinsko stanje ili invalidni status – navodi se na stranici moruzgva.hr.

Radionice se provode kroz dva akademska semestra: Gluma 1 i Dramaturgija u prvom semestru i Gluma 2 i Osnove filma u drugom semestru.

RADIONICA GLUMA 1
Radionica se odvija tijekom dva semestra, u kojima ćemo se dotaknuti osnova glume, scenskog nastupa te rada pred kamerom. Kroz dramske vježbe, improvizacije te zadane scene proći ćemo kroz osnovne alate potrebne ne samo za glumački zanat već i za svaku vrstu javnog djelovanja. U prvom semestru ćemo se bazirati na opuštanje pred publikom i kamerom, pronalasku svog neutralnog ja i radu na kratkom monologu, dok ćemo se u drugom posvetiti radu s partnerom u okviru dijaloških scena.
Ovisno o potrebama i predznanju polaznika bazirat ćemo se ili više na konkretan dramski rad ili na javni nastup općenito. Specifičnost radionice je što se odvija online pa je kao takva najbliža formi glumi pred kamerama. Radeći na taj način, dotaknut ćemo se i mogućnosti različitih kadrova i načine na koji to glumac koristi – ističu na stranici.
Voditeljica: Sanja Milardović

RADIONICA DRAMATURGIJA
Na ovom ćemo se modulu baviti osnovama dramaturgije, kako na teoretskoj, tako i na praktičnoj razini. Istražit ćemo kako „stvoriti“ dramski lik, što je to dramska situacija i koje su njezine „zakonitost“ te što se proizvodi njihovom dekonstrukcijom. Kroz različite zadatke i interakciju sudionika i voditeljice, gradit ćemo vlastite manje i veće forme u različitim žanrovima, korak po korak do zaokružene cjeline. Zakonitost i „nemilosrdnost“ pisma namijenjenog izvođenju, osvijestit ćemo i kroz primjer adaptacije i dramatizacije, kao i kroz stvaranje „originalnog“ materijala. Pozabavit ćemo se i „matematikom“ dramske situacije te istražiti pitanje prioriteta u odnosu situacija – lik. Prošetat ćemo i kroz povijest dramskog pisma i primijenjene dramaturgije, te vidjeti u kojoj mjeri dominantna filozofija, likovnost, društveno – politički kontekst utječe na stvaranje pojedinih poetika. Čeka nas puno zabave, pisanja, brisanja, diskutiranja, analiziranja i otkrivanje vlastitog poetskog izričaja. Modul se odvija online, kroz petnaest nastavnih jedinica koje će se održavati jednom tjedno u kontinuiranom vremenskom periodu.
Voditeljica: Ana Prolić

POZIV ZA SUDIONIKE
Za radionice u prvom semestru prijave se mogu podnijeti putem obrasca. Radionice su namijenjene osobama mlađima od 25 godina i provodit će se online. Broj sudionika na radionicama je ograničen, a o sudjelovanju ćete biti obavješteni mailom. Radionice se odvijaju jednom tjedno u periodu od 4.10. – 21.01. u trajanju 60 minuta. Točan raspored održavanja radionica dostavit će se sudionicima e-poštoma.

Više informacija i obrazac za prijavu pogledajte na stranici moruzgva.hr.

Projekt “NOVO NORMALNO” sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ugovoren je na pozivu Umjetnost i kultura online.