Aktualno, Nekategorizirano

Kreću aktivnosti projekta „Uz zdrav životni stil raSTEMo“

Danas je u prostorima Medicinskog fakulteta u Splitu održana početna konferencija za medije na kojoj je predstavljen EU projekt „Uz zdrav životni stil raSTEMo“ – navodi se na stranici www.dalmacijanews.hr.
– Projekt je krenuo s provedbom ovog kolovoza i trajat će do kolovoza 2024. godine, ukupno 24 mjeseca. Njegova ukupna vrijednost je 2.422.016,37 HRK i cijeli iznos je 100% financiran bespovratnim sredstvima, na način da je 2.058.713,91 HRK iz Europskog socijalnog fonda, a iznos od 363.302,46 HRK iz Državnog proračuna – istakla je u samom uvodu Kristina Buzuk, predsjednica Instituta perspektiva ekonomije Mediterana (IPEMED) koji je nositelj ovog projekta.

Projekt će se provoditi uz suradnju s partnerima, a to su visokoobrazovne institucije, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split te Medicinski fakultet u Splitu a provodi se u sklopu Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskog socijalnog fonda.

– Naime, u SD županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj, nedovoljan je interes djece i mladih za zanimanjima iz STEM područja, a posebno u STEM područjima medicinske senzorike i 3D tehnologija u medicini što u konačnici rezultira nedovoljnim brojem stručnjaka koji mogu zadovoljiti potrebe tržišta ovog brzo rastućeg STEM područja. Prepoznajući navedenu problematiku IPEMED, u suradnji s partnerima, prijavio je projekt koji je uspješno prošao sve evaluacije i sada kreće sa svojom provedbom. Akronim STEM označava grupu akademskih disciplina prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike (eng. Science, Technology, Engineering i Mathematics) – objasnila je Kristina Buzuk.

Stoga, ovaj projekt ima za cilj, ojačati kapacitete udruge IPEMED za aktivno uključivanje mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a na području medicinske senzorike i 3D tehnologija u medicini te uključivanje krajnjih korisnika u aktivnosti popularizacije STEM-a kao i usvajanje znanja za daljnji profesionalni razvoj u STEM području te uspostava trajnog postava na MEFST-u i FESB-u.

Prof. dr. sc. Katarina Vukojević, dr. med., redovita profesorica i prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju MEFST-a istakla je kako će se i studenti uključiti i volontirati na način da će ulaziti u škole i animirati djecu te im pokazati što se sve u znanosti radi. Na pitanje zašto je dobro studirati ovu vrstu fakulteta, rekla je – ova vrsta studiranja je jako važna jer nas dovodi do novih digitalnih tehnologija u zdravstvu, a to je jako važno kod liječenja pacijenata jer im se može pružiti bolja zdravstvena skrb uz zanimljiv i propulzivan rad. Naravno, i mogućnosti zapošljavanja su veće.

– Uspostavom zajedničkih dijeljenih laboratorija, buđenjem interesa mlađih kroz radionice, njihovo upoznavanje s radom opreme koja se koristi, želimo mlađima pokazati da oni mogu biti pokretači novog i modernog društva – istakao je izv. prof. Petar Šolić, prodekan za poslovanje FESB-a.

Stručnjakinja i predavačica na projektnim radionicama i edukacijama, dr. sc Danira Matijaca s MEFST istakla je slijedeće:

– Projektne aktivnosti podrazumijevaju provedbu programa mentorstva usmjerenog za djelatnike i studente volontere udruge IPEMED, jednodnevnih i višednevnih događanja i radionica za djecu i mlade u području medicinske senzorike i 3D tehnologija u medicini, te uspostave inovativnih i interaktivnih trajnih postava na visokoobrazovnim institucijama, FESB-u i MEFST-u. U ovom projektu želimo raditi s mladima kako bi potakli njihovu kreativnost. Nažalost, ne možemo biti zadovoljni s našim školskim sustavom jer previše se od učenika traži činjeničnog znanja, a premalo se provode aktivnosti u kojima bi se poticale kritično i kreativno razmišljanje. Želimo im probuditi interes, a onda da ih i naučimo tehnikama kojima oni vježbaju svoju kreativnost. Budućnost znanosti je divergentno razmišljanje učenika, tj. pronalaženje više rješenja za neki problem koje onda treba znati vrednovati.

U radionicama se očekuju djeca viših osnovnih i srednjih škola jer se u tom razdoblju najviše razvija njihova kreativnost, a nastojat će se motivirati što veći broj djece.

……………………..

Ukupna vrijednost projekta „Uz zdrav životni stil raSTEMo“  je 2.422.016,37 HRK i cijeli iznos je 100% financiran bespovratnim sredstvima, na način da je 2.058.713,91 HRK iz Europskog socijalnog fonda, a iznos od 363.302,46 HRK iz Državnog proračuna. Projekt je ugovoren na pozivu “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a”, 5. Odluka o financiranju.