Aktualno, Nekategorizirano

Na Zagrebačkom velesajmu predstavljanje rezultata projekta “Uvod u robotiku”

Udruga Hrvatsko društvo za robotiku u subotu, 11. 09. 2021. u 16 sati u dvorani Zicer na 1. katu paviljona 12 Zagrebačkog velesajma predstavit će dosadašnje rezultate projekta “Uvod u robotiku” koji je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a”, kao i mogućnosti uključivanja u daljnji rad na projektu.

Udruga Hrvatsko društvo za robotiku u partnerstvu s udrugom Robofreak i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom te kroz suradnju s nizom lokalnih robotičkih klubova od početka ove godine održala je brojne aktivnosti kako bi  ojačala kapacitete uključenih OCD-ova tako znatno unaprijedila aktivnosti u području STEM-a za djecu i mlade.

Uz jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih u popularizaciju STEM-a, što predstavlja svrhu ovog projekta, krajnji učinci projekta sežu mnogo dalje i fokusirani su zapravo na uključivanje što većeg broja osnovnoškolaca i srednjoškolaca u aktivnosti kojima se promiču STEM područja, u ovom slučaju matematika i informatika, kako bi se ta ista djeca potaknula da nastave školovanje u STEM područjima i jednog dana postali nositelji inovacija i razvoja gospodarstva kroz visoke tehnologije.

U nastavi robotike djeca stječu znanja i interes za programiranje, elektroniku, elemente konstrukcija, 3Dmodeliranje, fiziku i matematiku. Malo je toliko interdisciplinarnih područja kao što je robotikata. Ovakav tip aktivnosti poboljšava cjelokupne odgojno obrazovne rezultate učenika, povećava samopouzdanje, sigurnost u javnom nastupu, razvija timski rad i omogućava kvalitetno korištenje slobodnog vremena učenika. Robotika omogućuje korelaciju više nastavnih predmeta uz poticanje praktičnog rada, razvija maštu , finu motoriku te samostalnost u istraživanju i zaključivanju.

Jačanjem kapaciteta svih uključenih dionika te nabavom opreme koja će ostati na raspolaganju robotičkim klubovima, stvorit će se dobri uvjeti za rad koje će klubovi znati višestruko iskoristiti i multiplicirati rezultate projekta. Očekuje se i dizanje svijesti javnosti, promocija uključenih dionika, stvaranje novih suradnji i jačanja postojećih, što će sve dovesti do pozitivnih učinaka na dugoročnoj razini. Možemo očekivati da će provedba aktivnosti projekta rezultirati povećanjem broja učenika i studenata iz lokalnih sredina u kojima će se organizirati radionice, koji nastavljaju školovanje u STEM područjima te koji dalje nastavljaju, kao volonteri i članovi udruga, rad na popularizaciji STEM-a.

Više informacija o projektu pročitajte na stranici projekta i FB stranici.