Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Kulturni centar Grada Skradina u okviru EU projekta nudi djeci i odraslima brojne kulturne i edukativne sadržaje

Na području Grada Skradina nije postojao adekvatno uređen i prilagođen prostor za provedbu kulturnih programa i manifestacija u zatvorenom. Za lokalno stanovništvo nije bilo dovoljno kulturnih sadržaja jer lokalne organizacije civilnog društva i ustanove u kulturi svoje programe i aktivnosti nisu imale gdje provoditi. Kako bi se riješio navedeni problem Grad Skradin je odlučio prijaviti projekt “Kulturni centar Grada Skradina” na poziv za dodjelom bespovratnih sredstava “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi” raspisan u okviru Europskog socijalnog fonda.

Projektu su odobrena bespovratna sredstva za provedbu projekta koji će u razdoblju od 24 mjeseca, do kraja studenog 2020., uspostaviti i voditi Kulturni centar Skradin, a upravljat će se kroz model civilno-javnog partnerstva. Lokalne organizacije civilnog društva i javne ustanove u kulturi građanima će kroz Centar ponuditi raznovrsne i kvalitetne kulturne programe i aktivnosti.

Tako su do sada održane brojne aktivnosti. U Gradskoj knjižnici Ivan Pridojević Skradin, partneru na projektu,  za djecu i za odrasle organiziraju se, a i održane su brojne filmske večeri, kvizovi znanja, književni susreti.

Gradska glazba Skradina, partner na projektu Kulturni centar Grada Skradina, u sklopu aktivnosti Škola glazbe organizira Školu gitare za početnike.

U Udruzi Rupska zvona održavaju se pričaonice za djecu, književna druženja, tematske tribine i foto/slikarske izložbe. Do sada je u aktivnostima sudjelovalo oko 100-ak djece i odraslih.

Kazališna udruga Virko Šibenik, partner na projektu, organizira dramsko literarne radionice, lutkarske, likovne i plesno glazbene radionice u kojima su sudjelovali brojni sudionici.

Prema riječima voditeljice projekta Nikoline Uroda provedba aktivnosti u skopu projekta Kulturni centar Grada Skradina donijelo je višestruke koristi za lokalno stanovništvo.

“Veliki interes za aktivnostima i radionicama su pokazala djeca. Ono što moramo naglasati da je grad Skradin mala sredina, da osnovnu školu pohađa sveukupno 163 djece, te vrtić pohađa 40-ak djece. Provedbom projektnih aktivnosti i radionica omogućeno je, kako djeci tako i odraslima, da kvalitetnije provode svoje slobodno vrijeme”. – zaključuje Nikolina Uroda.

Ukupna vrijednost projekta je 2.050.570,00 HRK od čega je 85% bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda (1.742.984,50 HRK), dok obvezni dio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (307.585,50 HRK).

Vrijeme trajanja Projekta je od 01.12.2018. godine do 01.12.2020. godine, te se provodi na području Šibensko-kninske županije.
Više o projektu i sljedećim aktivnostima na stranici projekta https://skradin.eu/.