Aktualno, Nekategorizirano

Miss Betsy Rose & Dave the Bear: vodeći svjetski performeri burleske u Zagrebu

DRAGram, festival drag kulture i umjetnosti u organizaciji queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo, u Zagrebu se održava 7. i 8.11. Šesto izdanje za svoju tematsku okosnicu uzima burlesku i boylesque izvedbeni izričaj, te će u dva dana obogatiti zagrebačku kulturnu i izvedbenu ponudu koja ide uz bok umjetničkim, zabavnim i društveno-kritičnim kulturnim sadržajima uobičajenim u brojnim svjetskim metropolama.

Burlesku karakteriziraju izvedbeni aranžmani koje se fokusiraju na umijeće manipulacije publike kroz zavođenje humorom, satirom i erotikom. Iako su kroz povijest žene bile te koje su unutar žanra dominirale te bile globalno najprepoznatljivije, posljednjih se godina unutar njega krenuo profilirati sve više muških performera. Jednako kao i žene u burleski (pa i muškarci u dragu), muškarci koji se bave boyleskom susretali su se s nizom prepreka u razvoju svojih izvedbenih karijera utemeljenim na predrasudama, stereotipima i ismijavanju zbog sugestibilne plesne koreografije ili same činjenice da nose šljokičastu odjeću a svoja spolovila prekrivaju ekstravagantnim nakitom. Burleska je, u svojoj suštini za oba spola, puno više od pukog striptiz plesa – ovi umjetnici bave se novo-cirkuskim disciplinama, lutkarstvom, žongliranjem, plesom oko šipke, pantomimom uz ples i pjesmu.

Kako bi se glamur ovog žanra što više približio publici, kolektiv House of Flamingo pred domaću publiku dovodi dvije renomirane burleskne zvijezde. Miss Betsy Rose jedna je od najprestižnijih londonskih performerica i ključna figura na međunarodnoj sceni. Svoje nastupe i prezentaciju temelji na klasičnoj burleski a nastupala je diljem svijeta te u brojnim filmovima i glazbenim spotovima. Betsy je proglašena najboljom burlesknom performericom u Velikoj Britaniji prema odluci struke 2016. i 2018. S druge pak strane, Dave “The Legend” Bear nastupa diljem svijeta već deset godina te je dobitnik nagrade publike na najvažnijem kontinentalnom festivalu boylesque izričaja (Vienna Boylesque Festival) 2015. godine – čime pored Betsy čini pravi izbor da utaži žeđ zagrebačke publike za ovom izvedbenom formom.

Program DRAGrama kreće u četvrtak, 7.11., radionicom ‘The Art of Elegance’, koju u Zagrebačkom plesnom centru od 10h vodi Miss Betsy Rose, a polaznicama će predočiti potrebne vještine kako bi se postala scenski majstor zavođenja. Kao bivša profesionalna balerina posebnu pažnju posvećuje linijama tijela te načinima na koji balet utječe na elegantnost pokreta i burlesknu izvedbu. Ova je radionica jedinstvena prilika za učiti od jedne od najelitnijih burlesknih performerica, sudjelovanje je besplatno (uz ograničen broj sudionika) te se potrebno prijaviti putem mejla ask.flamingo@gmail.com. Istog dana, u 19h u YIHR.hub-u (Đorđićeva 8a/II), Betsy će uz Davea sudjelovati u razgovoru o svojim karijerama, predrasudama unutar burleske te burleski kao umjetničkoj praksi. Uzevši u obzir da je lokalno Ministarstvo kulture za 2019. po prvi put u šest godina uskratilo financijsku podršku DRAGramu, pod obrazloženjem kako se “burleska ne smatra inovativnom umjetničkom praksom”, zasigurno će biti interesantno čuti mišljenja međunarodno priznatih umjetnika koje su, ako ne već pred ministricom kulture i vijećem za inovativne i umjetničke prakse, svoju “frivolnu” kreativnost imali priliku pokazati pred publikama West Enda, Grand Prix-a pa čak i britanske kraljevske obitelji. Ili nešto razumljivije našem lokalnom kontekstu i političkoj klimi – i talijanskoj mafiji!

Najsvečaniji dio svakog DRAGrama je show program, koji ove godine pod temom ‘Boudoir’ u klubu Močvara 8.11. pored Miss Betsy Rose i Dave the Bear donosi spektakularan show u kontinuiranom narativu od strane House of Flamingo performerica: Colinde Evangeliste, Entity, Spazam Orgazam i Roxanne uz Flamboyance plesni tim. Ulaznice za ‘Boudoir’ mogu se pronaći u Octopus Piercing & Tattoo studiju (Gundulićeva 31) po pretprodajnoj cijeni od 60 kuna; odnosno na ulazu u klub Močvara na dan programa po 80 kuna. Dodatne informacije o cjelokupnom programu dostupne su na Facebook eventu: http://bit.ly/35iFfq6

Produkciju programa potpisuje najružičastija umjetnička kuća House of Flamingo. Program se realizira uz financijsku podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba te Prostora rodne i medijske kulture K-zona (kroz projekt ‘Mapping the Unseen’). Logističku podršku pružaju URK Močvara, Zagrebački plesni centar, Inicijativa mladih za ljudska prava te Octopus Piercing & Tattoo studio.

Za više informacija o program partite:

Facebook: http://bit.ly/2eoMGCB
Instagram: http://bit.ly/1PyKi62
YouTube: http://bit.ly/1INMVSU