Hrvatska, Nekategorizirano

Nagrada Edukator godine

U sustavu je ‘zakopano’ mnoštvo vrijednih i posvećenih edukatora

Nagrada Edukator godine projekt je udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM, najpoznatije po projektu Croatian Makers lige.

Edukator godine promovira značaj posvećenih, vrijednih edukatora u hrvatskim školama, stoji na stranicama ove inicijative.

Svi se sjećamo edukatora koji su pozitivno utjecali ne samo na naše obrazovanje, nego i život.

No, svi se slažu da danas hrvatski obrazovni sustav nije u dobrom stanju. To se vidi, primjerice, stagnacijom na vrlo niskom mjestu PISA tablice, usprkos sve većem ubacivanju resursa u škole, pa tako i izrazito povoljnom omjeru učenika i nastavnika.

Ali u sustavu je ‘zakopano’ mnoštvo vrijednih i posvećenih edukatora – učitelja, nastavnika, profesora, ravnatelja i ostalih – koji čine sve što je moguće kako bi svojim korisnicima, a to nije ni država, ni ‘tržište rada’, nego učenici, pružili najbolje.

Izrazito pozitivan odaziv mnoštva edukatora na našu Croatian Makers ligu, iako je od njih zahtjevao nemali napor, motivirao nas je da odemo korak dalje u podršci najboljima.

Suvremeno obrazovanje ne traži samo odgovarajući kurikukulum. Često se kaže da se prije učilo za diplome, a danas za znanja. Međutim, prava istina je da su danas najbitnije vještine, koje omogućavaju apsorpciju i upotrebu novih znanja u kontekstu svijeta koji se brzo mijenja. Među njima je vjerojatno najvažnija vještina učenja: sustav mlade treba naučiti kako učiti.

No, mi smatramo da ‘proizvod’ obrazovnog sustava ne trebaju biti samo vještine i znanja, nego i pogled na život, te siguran, otvoren i humanistički karakter.

A to ne možemo postići bez onih u čijim rukama je budućnost ove zemlje: edukatora. Zato želimo pokazati da njihovi napori i uspjesi trebaju biti prepoznati.

Nagrada Edukator godine se odnosi na edukatore u osnovnim i srednjim školama.

Za svaki ‘like’ na našoj FB stranici povećavamo glavnu nagradu za jednu kunu. 1 like = 1 kuna! Cilj nam je 100.000 ‘likeova’!

Najbolji edukatori zaslužuju biti slavljeni. Na svečanoj proslavi predstavit ćemo sve koji su ušli u uži izbor. Svi su oni pobjednici! A jedan (jedna) među njima će ove godine dobiti titulu Edukator godine i nagradu od 100.000 kuna.

Više o ovoj nagradi potražite OVDJE.