Hrvatska, Nekategorizirano

Obitelj stradale Madine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika MUP-a

Na fotogrfiji Gordan Bosanac, Tanja Tadić, Sanja Bezbradica Jelavić. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Na fotogrfiji Gordan Bosanac, Tanja Tadić, Sanja Bezbradica Jelavić.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Zbog smrti šestogodišnje djevojčice Madine, stradale pije mjesec dana na granici Hrvatske i Srbije, njezina obitelj u utorak je putem odvjetnice podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika MUP-a tereteći ih za četiri kaznena djela, uključujući i prouzročenje smrti iz nehaja.

Osim za smrt djevojčice, obitelj nepoznate počinitelje tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, povredu djetetovih prava i nanošenje teške duševne boli i patnje zbog njihova društvenog položaja, s obzirom da pripadaju ranjivoj izbjegličkoj populaciji, rekla je opunomoćena odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić na konferenciji za novinare civilnih udruga ispred zgrade Državnog odvjetništva.

Odvjetnica tvrdi da je majku sa šestoro djece zatekla policije na hrvatskom teritoriju i da je tada zatražila azil, ali su policajci odbili postupiti po pozitivnim propisima nacionalnih zakona i direktivama EU-a te su obitelj po noći uputili da se smjerom pruge vrati na teritorij Srbije.

Prijavljene osobe, kazala je odvjetnica, nisu postupile humano jer su odbile molbe majke da joj se dopusti da s djecom u dobi od 2, 3, 4, 6, 8 i dvoje od 15 godina prenoći do jutra jer su djeca umorna i pothlađena, uslijed čega je nastupila smrtna posljedica.

Bezbradica Jelavić potvrdila je točnost izjave majke da su pripadnice hrvatske granične policije nakon stradavanja djevojčice prevezli cijelu obitelji i predali je policiji u Srbiji, iako je obitelj zatražila azil u Hrvatskoj.

Postoji li u Hrvatskoj institucija azila

Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious rekla je da su u tri ovogodišnja izvještaja prikazali načine na koje se sve izbjeglicama sustavno uskraćuje pristup sustavu međunarodne zaštite na teritoriju Hrvatske, tako da neki ljudi misle da u Hrvatskoj više ne postoji institucija azila.

Iznijela je podatak po kojem je UNHCR Srbije ove godine zabilježio 3000 slučajeva nezakonitih protjerivanja iz Hrvatske. “Često se tu radi o nasilju i može se pronaći podatak da policija izbjeglicama govori da prate tračnice do Šida, kad ih vraćaju u Srbiju“, rekla je Tadić.

Kaže kako do udruge Are You Syrious i dalje stižu svjedočanstva o nastavku protjerivanja i nakon Madinine smrti.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije rekao je kako već 30 dana čekaju da MUP pruži jače dokaze o svojoj priči o tragičnom slučaju.

“Ako se sjetimo primarne priče, oni su tvrdili da su putem termovizijskih kamera uočili obitelj na teritoriji Srbije, gdje se dogodila nesreća, i da obitelj nije bila na teritoriju Hrvatske”, rekao je Bosanac pozvavši MUP da objavi snimke i razriješi nejasnoće oko tog događaja.

No, problem je puno dublji jer više od godinu dana ne postoji građanski nadzor nad policijom, s obzirom da saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije izabrao članove za neovisni nadzor nad tajnim službama.

U povodu više objava hrvatskih medija, koji su prenijeli članak The Guardiana o stradavanju afganistanske djevojčice prilikom naleta vlaka na području Srbije, u blizini granice s Hrvatskom, Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je 8. prosinca da postupanje hrvatske granične policije nije ni na koji način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djevojčice.