Aktualno, Hrvatska, Rad udruga

Održana je Skupna regionalna radionica uživo za udruge članice HSUCDP-a i SDDH-a

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize – HSUCDP te Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH organizirali su u četvrtak, 13.06.2024., radionicu u Slatini. Više o programu radionice i zaključcima, saznajte u nastavku.

U okviru provedbe Nacionalne sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, HSUCDP te SDDH organizirali su Skupnu regionalnu radionicu uživo za udruge članice HSUCDP-a te SDDH-a s područja istočne Hrvatske, točnije za predstavnike udruga.

Gđa. Marica Mirić, Predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske istaknula je važnost ranog prepoznavanja uzroka poteškoća na razini vertikalne povezanosti kako bi se isti što prije uspješno riješili. Također, istaknute su sociološke posljedice pandemije koja je članove udruga udaljila od međusobne socijalizacije te kreirala posve novo digitalno okruženje koje nudi novi spektar mogućnosti djelovanja i umrežavanja. Sve prisutnija umjetna inteligencija (AI) može biti izuzetno koristan alat osobama s invaliditetom, ističe Mirić. Kao jedan od problema ističe se neuključivanje mlađih osoba u udruge te je jedan od ključnih ciljeva pronalaženje načina te dobrih praksi ostalih Saveza kako bi se što veći broj mladih osoba uključio u rad udruga namijenjenim osobama s invaliditetom. Nadalje, vrednovanje ishoda rada udruga moguće je kroz sustavni monitoring i evaluaciju kako bi se dobila realna slika koji su se segmenti života članova unaprijedili, jesu li to zdravstveni, obrazovni, socijalni, ini ili je poboljšanje nastupilo u više područja svakodnevnog života osoba s invaliditetom. Naposljetku, kako bi udruge postigle maksimum, važna je sinergija, umrežavanje, međusobna suradnja i potpora, ističe gđa. Mirić.

Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Ivica Bašić, Predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize, naglasio je važnost regionalnih radionica za boljitak i unaprijeđenije rada udruga, kao i važnost Sustavnog financiranja koje omogućuje sam opstanak, ali i rast djelovanja udruga. Ne smije se zanemariti uloga lokalne zajednice, što u vidu financijske potpore, ali jednako tako i uključivanja sugrađana u rad udruge te upoznavanja s problemima osoba s invaliditetom, kazao je g. Bašić.

Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Izvršna direktorica HSUCDP-a, gđa. Mirjana Markovinović izložila je rezultate anketnog upitnika, dok je stručni suradnik SDDH, g. Slobodan Marinković, prisutnima izložio aktivne Pozive.

Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Na radionici su sudjelovali i predstavnici udruga iz Slavonskog Broda, Požege, Virovitice te Slatine. Sljedeća radionica održat će se u Trogiru na jesen. Više informacija bit će dostupno na stranicama HSUCDP-a te SDDH-a.