Hrvatska, Nekategorizirano

Održano 5. natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju „Naše pravo na sport“

MPNSi-2Već petu godinu za redom Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce organizira sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju, pod nazivom „Naše pravo na sport“ u partnerstvu sa Zagrebačkim sportskim savezom osoba s invaliditetom.

Ove godine natjecanje je održano u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava, a sudjelovalo je ukupno 95 natjecatelja iz cijele Hrvatske, djeca i mladi s teškoćama u razvoju, u dobi od 5 – 17 godina.
Natjecanje se odvija u sklopu programa „Moje pravo na igru i sport“ koje se kontinuirano provodi od 2012. godine do danas i u tom periodu u program je uključeno preko 250 djece i njihovih roditelja i skrbnika, preko 250 volontera uz odrađenih više od 3000 volonterskih sati.

„Do sada smo imali veliku podršku donatora iz različitih sektora: privatni sektor, ministarstva, Grada Zagreb, roditelja i udomitelja te volontera. Veliki dio projekta se provodi na volonterskoj razini, ali bi nam bilo od velikog značaja da nas Grad i ministarstvo i dalje podrže u narednim godinama. Iz godine u godine broj prijava je sve veći što pokazuje koliko je sport bitan i djeci s teškoćama u razvoju. Program je izazvao veliki interes djece i roditelja za dobro organiziranim sportskim aktivnostima za djecu s teškoćama u razvoju kojih u Hrvatskoj vidljivo manjka“, izjavila je voditeljica programa Božica Križanić.

U programu su ove godine sudjelovala djeca, roditelji i učitelji iz cijele Hrvatske: OŠ Nedelišće, OŠ Dragutina Domjanića Zelina, OŠ Voćin blizu Novske, OŠ Novska, OŠ Josipa Matoša Vukovar, OŠ “Hugo Badalić” iz Slavonskoga Broda, OŠ Žuti brijeg, OŠ Eugena Kumičića Slatina, Centar Slava Raškaj Zagreb, Centar za odgoj i obrazovanje Goljak i ostala djeca i roditelji iz drugih gradova i mjesta iz Republike Hrvatske, kao i domaćini iz Centra za odgoj i obrazovanja Dubrava iz Zagreba.

„Naše pravo na sport“ ove godine podržali su mnogobrojni sportaši među kojima košarkaši KK Cibona, paraolimpijke Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, rukometašice RK Lokomotive,
proslavljeni kondicijski trener Pero Kuterovac, bivši nogometaši Mario Stanić i Goran Vlaović, bivša rukometašica Maida Arslanagić, koji su svojim prisustvom uveličali događaj.
Iznimno nam je zadovoljstvo da je podršku projektu dao i Središnji državni ured za sport. Glavna državna tajnica gđa. Janica Kostelić, nije bila u mogućnost prisustvovati natjecanju, ali je poslala motivirajuću poruku svim prisutnim.

„Pozdravljam sve prisutne i šaljem svoju veliku podršku natjecateljima uz poruku da se nastavite baviti sportom jer vam on može puno toga dobroga donijeti“, istaknula je u poruci državna tajnica
za sport.

Udruga ECHO kao partner na europskom projektu Erasmus + Sport „Change Your Mindset port4Everyone“ u sklopu natjecanja organizirala je edukativne radionice čiji je cilj potaknuti
socijalnu inkluziju mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) kroz sudjelovanje u rekreativno sportskim aktivnostima te podizanje svijesti javnosti o važnosti pokretanja novih
inicijativa za socijalnu inkluziju mladih osoba s invaliditetom. Radionice su okupile zanimljive govornike među kojima su i bili i naš proslavljeni kondicijski trener Pero Kuterovac, Mirela Šikoronja Ivančin, glavna tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i dr.sc. Boris Kirin, dr.med.spec. ortoped, predsjednik Zdravstveno-klasifikacijske komisije Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Ove godine Centar Sunce u suradnji s košarkaškim klubom Cibona, parolimpijkama Anđelom Mužinić i Helenom Dretar Karić te polaznicima programa „Moje pravo na igru i sport“ snimio je kalendar za 2018. godinu čija je promocija bila tijekom natjecanja. Cijela ideja kalendara je humanitarnog karaktera pa će sav prikupljeni novac biti doniran programu kako bi se on mogao održati i naredne godine.

„Jako mi je drago što sam dio ove lijepe humanitarne priče. Nadam se da će ovaj hvalevrijedan program izazvati pozitivne reakcije u javnosti te da će nas mnogi podržati i dati svoj prilog ovom
humanitarnom projektu“, izjavila je Anđela Mužinić. Ovim putem se zahvaljujemo Gradu Zagrebu koji je podržao ovaj projekt te svim sponzorima i
donatorima, a posebno volonterima bez čije pomoći ovo natjecanje ne bi bilo moguće.

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce www.ti-si-sunce.hr