Hrvatska, Nekategorizirano

Ogledalo s memorijom — izložba prikupljenih fotografija iz obiteljskih albuma mještana Svetvinčenta

Posljednje u dinamičnom nizu kulturno-umjetničkih događanja u organizaciji udruge Šikuti Machine u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta — prevođenje tradicije u suvremenu kulturu, održat će se ovu subotu, 26. rujna, u Svetvinčentu u formi participativne izložbe u Gradskoj loži i po mjestu, navodi se u najavi na stranici Nevidljiva Savičenta.

Nešto više od godinu dana istraživački tim predvođen Andijem Bančićem prikupio je, obradio i digitalizirao više od 300 fotografija iz obiteljskih albuma mještana Općine Svetvinčenat koje su sada dostupne za pretraživanje na stranici www.savicenta.photos, ali i u monografiji “Ogledalo s memorijom” urednika Tihomira Milovca, u kojoj su još i tekstovi Danijele Doblanović i Ivone Orlić. Kustos izložbe Tihomir Milovac zamislio je postavljanje izložbe kao aktivni proces u suradnji s mještanima. Fotografije će biti postavljene na mjesta na kojima su nastale. Biti će to podsjećanje na događaje koji su na njima zabilježeni ili pak povod prisjećanja na ljude i običaje koji su činili neslužbenu povijest Svetvinčenta. U nastanak ove jedinstvene izložbe mogu se priključiti svi zainteresirani, u subotu u Gradskoj loži s početkom u 10 sati, stoga ovim putem upućujemo poseban poziv:

“Dragi Savičentini,

Ovu subotu 26.9. u loži u 10 sati započet ćemo s postavljanjem izložbe fotografija iz obiteljskih albuma koje ste nam vi dali kako bi stvorili zajednički fotoarhiv o Savičenti, njenim ljudima i običajima. Događaje i doživljaje koji su do sada bili po albumima, sada ćemo vidjeti na mjestima gdje su fotografirani. Zato vas sve pozivamo da nam se pridružite u evociranju uspomena i sudjelujete u zajedničkoj akciji postavljanja ove jedinstvene izložbe. Postavite fotografiju na mjesto gdje je snimljena, prepoznajte ljude koji su na njoj, prisjetite se rođaka, prijatelja, susjeda i događaja koji su dio zajedničke povijesti Savičente, ili samo pogledajte kakve smo sve fotografije prikupili.

Ovim putem vas pozivamo da nas počastite svojim dolaskom i možda povedete još nekoga sa sobom. Vaše iskustvo pomoći će oživljavanju mnogih zaustavljenih trenutaka. Arhiv fotografija koje smo prikupljali više od godinu dana dostupan je i u digitalnom formatu na www.savicenta.photos, a i dalje je otvoren za prikupljanje novih fotografija, zaključuje se najavi.

O projektu:

Projekt Nevidljiva Savičenta — prevođenje tradicije u suvremenu kulturu sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Partneri: Općina Svetvinčenat, Šikuti Machine, Mediteranski plesni centar – Mediterranean Dance Center (ZPA), Apoteka – Space for Contemporary Art, Povijesna udruga kaštel Svetvinčenat