Hrvatska, Nekategorizirano

Projekt Nevidljiva Savičenta najavljuje performativno predavanje – Žene Minorne Spekulacije

Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta, organizira drugo od ukupno tri performativna predavanja u izvedbi gostujućih inozemnih i lokalnih umjetnika i umjetnica, navodi se na stranici nevidljivasavicenta.

U srijedu 22. srpnja, u Gradskoj loži na placi u Savičenti s početkom u 21 sat svoj rad u obliku performativnog predavanja predstavit će nam umjetnica Nicole Hewitt u suradnji s Ivanom Slipčevićem i Vidom Guzmić. Kustosica programa je Branka Benčić. Događaj će se odviti sukladno svim propisanim epidemiološkim mjerama.

5000 godina unaprijed i unazad

Namjera projekta Žene Minorne Spekulacije, sekvenca 1 je u spekulativnoj formi povezati materijalne ostatke kao dokazni materijal, isprepletene biografije arheologa, njihovih objekata i subjekata istraživanja (ženske figurice, sazviježđa, astralni kalendari, vampire, posude, muziku) koji se pojavljuju unutar vremenskog razmaka od 5000 godina unaprijed i unazad. Projekt vibrira između historiografije, dokumentarizma, objektne analize, putopisa i spekulativne fikcije. Bavi se memorijom, poviješću, duhovima spekuliranja gdje stvarni i nestvarni objekti materijalne kulture proizvode zbunjenost i halucinacije o javnom sjećanju i tehnologijama memorije, a autorizirani diskurs se prelama kroz minorne povijesti, minorne narative, minorne fragmente… Izvedbeno predavanje predstavlja prvu javnu probu materijala i zamišljeno je kao priprema za budući film.

Nicole Hewitt bavi se filmom i videom. U novijim radovima istražuje mogućnosti dokumentarnog jezika unutar fiktivne strukture, propitujući specifičnosti filmskog iskaza i odnos između “prikaza” i “retorike”, te filmskog i “stvarnog” vremena. Noviji radovi sve više se koncentriraju na izvedbu jezika recitacijom, pjevanjem i testimonijalom. Uz filmsku praksu, bavi se istraživanjem teorije i prakse suvremene umjetnosti. Filmovi su joj prikazivani i višestruko nagrađivani na brojnim svjetskim festivalima. Organizira i kurira mnoge radionice, izložbe i seminare. Docentica je na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a kao vanjska suradnica predaje na Department of Visual Cultures, Goldsmith College u Londonu. Živi i radi u Zagrebu.

Ivan Slipčević rođen je u Zagrebu 1979. godine. Diplomirao je na Akademiju dramskih umjetnosti, smjer Filmsko i TV snimanje. Predaje na Odsjeku za animirani film i nove medije, ALU, glazbenik u projektu zvukbroda i direktor fotografije na filmovima, umjetničkim projektima i performansima. Od 2016. surađuje s Vidom Guzmić i Nicole Hewitt u projektu Zvukospjevi.

Vida Guzmić rođena je u Zagrebu 1986. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjeku za animirani film i nove medije u Zagrebu. Izlaže od 2009. godine u Hrvatskoj i inozemstvu: Vizura Aperta u Momjanu (2009., 2013., 2014.), izložba finalista Nagrade Radoslav Putar (2010.), Almost a Year of Rectangles by Desktop Residency, Art Licks Weekend, Peckham Pelican u Londonu (2013.), We outsourced everything and now we’re bored, L’Atelier-Kunst(spiel)raum u Berlinu (2013.), THT nagradu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (2013.), 31. Salon mladih u HDLU-u u Zagrebu (2012.) itd. Kroz medij videa, animacije, teksta, slike preuzima i/ili oblikuje narative vođene osobnim iskustvom, tuđim ili bliskim.

Apoteka — prostor za suvremenu umjetnost

Apoteka je umjetnička organizacija te ujedno i prostor za suvremenu umjetnost smještene u staroj staroj gradskoj jezgri Vodnjana, u prostoru napuštene apoteke. Apoteka je mjesto gdje se njeguje i promiče suvremena vizualna umjetnost realizacijom programa različitog formata, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse, nizom privremenih sadržaja promjenjiva karaktera; mjesto susreta i razgovora, otvoreni poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja. Program apoteke usmjeren je istraživanju, promoviranju, razumijevanju i prezentaciji suvremenih umjetničkih praksi kao “generator” novih sadržaja, formiran kao mozaik različitih prezentacijskih formata, a predstavlja dugoročan fleksibilan koncept kao okvir programa strukturiranog kao “omnibus”. Program Apoteke realiziraju Branka Benčić i Matija Debeljuh, a u sklopu Nevidljive Savičente na realizaciji jednog dijela umjetničkog programa surađuju s udrugom Avanti! Centar avangardi.