Hrvatska, Nekategorizirano

Potpisani ugovori za male projekte u zajednici s deset organizacija civilnog društva iz Istre

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva ovaj tjedan je sklopila ugovore sa deset organizacija civilnog društva iz Istre – udrugama, ustanovama i mjesnim odborima, kojima su dodijeljena sredstva za provedbu svojih projekata putem natječaja „Mali projekti za bolje sutra“. Službena su potpisivanja ugovora održana uz prisustvo gradonačelnika, načelnika i ostalih predstavnika istarskih gradova i općina na čijem će se području realizirati mali projekti, a to su: Novigrad, Poreč, Pazin, Buzet i Labin.

Podsjetimo, natječaj se financira iz Fonda gradova i općina čiji su članovi: Buzet, Buje, Funtana, Labin, Ližnjan, Marčana, Medulin, Novigrad, Pazin, Poreč, Rovinj, Svetvinčenat, Vodnjan i Vrsar.

U iznosu od 39.553,00 kune potpisani su ugovori sa organizacijama iz Poreča. Društvo Naša djeca Poreč obogatiti će kulturni život lokalne zajednice oslikavanjem kućice za knjige „Hižice pune priča“ koja ostaje trajno u Mjesnom odboru Fuškulin za potrebe velikih i malih mještana te u kojoj će kroz ciklus pričanja priča o njegovanju tradicije i običaja, primjerice u vrijeme Uskrsa, učenici imati prilike mijesiti istarsku pincu sa volonterima. Najudaljeniji mjesni odbor Grada Poreča, mjesni odbor Baderna, iskoristiti će mjesto okupljanja mještana postavljanjem gumene/antistres podloge na kojoj će se održavati sportske radionice za djecu.

Organizacije iz Novigrada će kroz aktivnosti u visini potpore od 38.124,99 kuna zabilježiti sjećanja Novigrađana i Novigrađanki te poboljšati kvalitetu života starijih osoba. Učenici lokalne osnovne škole razgovarajući će sa članovima svoje obitelji saznati i zapisivati nekadašnje načine obrade vinograda koji će trajno biti zabilježeni u izdanju knjižice kao sjećanje na obiteljsko vinogradarstvo Novigrada kroz projekt koji će provesti Gradska knjižnica Novigrad-Citannova. Kako bi se pozitivno utjecalo na mentalno zdravlje štićenika Doma za starije osobe Novigrad, udruga Zdravi Novigrad provoditi će muzičke aktivnosti od zajedničkog sviranja, pjevanja te muzičke reminiscencije.

Iznos od 54.349,60 kune dodijeljen je organizacijama iz Buzeta. Poticanjem međugeneracijske suradnje Glazbeno društvo „Sokol“ će sa učenicima osnovne škole učiti istarske tradicionalne plesove, a korisnice Doma za starije Buzet šivati će istarske nošnje za uključene učenike koji će ih u vremenu provedbe projekta posjećivati i s njima se družiti. Projekt Srednje škole Buzet ima za cilj izgradnju učionice na otvorenom u neiskorištenom dijelu dvorišta Osnovne škole Vazmoslava Gržalje Buzet. Time će se dobiti dodatni prostor u kojem će se održavati nastava što je od velikog značaja za obje škole u Buzetu. Matica umirovljenika Hrvatske udruga Buzet projektom će omogućiti dostupnost informacijama o pravima, mogućnostima i programima koje provode ustanove i institucije na području Grada Buzeta, a vezano za promociju zdravlja i socijalne skrbi, programe i aktivnosti u zdravstvu, prevenciju bolesti te prava iz socijalne skrbi, obaveznog zdravstvenog osiguranja, prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te imovinsko-pravnih pitanja.

U Pazinu je potpisan ugovor o financiranju malog projekta sa Planinarskim društvom Pazinka koji će preko predavanja i aktivnosti na terenu educirati građane o temeljnim znanjima o sigurnom boravku u prirodi, opremi koju će koristiti, meteorologiji, speleologiji, opasnostima u prirodi, zaštiti prirode za

građane koji se tek namjeravaju okušati u pješačenju te planinarstvu kao i onima koji žele proširiti planinarsko znanje i steći temelje za buduće usavršavanje.

U Labinu su potpisani ugovori sa organizacijama kojima su dodijeljene potpore u visini od 34.584,61 kn. Zamjenom dotrajalih prozora, Gradsko društvo Crvenog križa nekadašnji skladišni prostor prenamjenit će u multifunkcionalni prostor za provedbu aktivnosti usmjerene mladima i darivateljima krvi, primjerice upoznavanja maturanata sa uvjetima, postupkom i dobrobitima darivanja krvi. Mediteranski kiparski simpozij će educiranjem o važnosti Parka skulptura Dubrova u Labinu obnoviti i graditi suhozid, koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro.

Iznos od 39.932,92 kune dodijeljen je organizacijama iz Buja. Projekt Udruge ZiiD važan je za poboljšanje načina života starijih osoba, mladih i djece na području grada Buje koji će kroz 8 radionica proći nekoliko faza NTC programa uz poticanje aktivnosti na otvorenom te međugeneracijsku suradnju. Pučko otvoreno učilište Buje, kroz 10 radionica vezenja, mladima će prenijeti tehniku vezenja kroz moderan i inkluzivan dizajn na majice koje će se koristiti kao „uniforma“ za volontere i djelatnike kulturnih institucija grada na raznim kulturnim događanjima.

Osnovni cilj projekta Osnovne škole Svetvinčenat je dati na korištenje čitavoj lokalnoj zajednici multifunkcionalni prostor u kojem bi se održavale izložbe, predavanja, različite edukativne i kreativne radionice, a poticala bi se svijest o volonterizmu i filantropiji.

U 2019. godini kroz male projekte financirano je sveukupno 19 projekata u vrijednosti od 319.352,75 kuna, od kojih je 10 posvećeno očuvanju, valorizaciji i promociji istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja.

Ovo je prava prilika da se za početak 2020.godine građani uključe u besplatne aktivnosti udruga, mjesnih odbora i ustanova po gradovima i općinama koje će se provoditi do kraja mjeseca lipnja.