Aktualno, Nekategorizirano

Poziv na raspravu “Uključivanje srednjih škola u održivi razvoj lokalnih zajednica”

ODRAZ-Održivi razvoj zajednice i Life Potential pozivaju nastavnike srednjih škola, predstavnike organizacija civilnog društva, roditelje te ostale zainteresirane dionike na panel raspravu kojom planiramo istražiti i osvijestiti potencijal mladih za održivi razvoj lokalne zajednice. Hibridno događanje održat će se u četvrtak 22. travnja 2021. od 13 do 15.30 sati u prostoru TV studija Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te putem platforme ZOOM. Rok za prijavu: 19. travnja 2021., navodi se u pozivu udruge ODRAZ.

Panel raspravu organiziramo kao dio aktivnosti projekta „Održivi razvoj društva kreće od mladih“ kojim se nastoji povećati uloga organizacija civilnoga društva u razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja mladih u području održivog razvoja te osnažiti partnerstva organizacija civilnoga društva, škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju.

Mlade se često ne percipira kao važne aktere u definiranju problema i razmišljanju o mogućim rješenjima te često nisu ni uključeni u život zajednice. Tijekom školovanja rijetko imaju priliku za interakciju s lokalnom zajednicom. Aktivnosti koje uključuju djelovanje u zajednici (npr. volontiranje, ekološke akcije i sl.) doprinose cjelovitom razvoju mlade osobe te bi trebale biti sastavni dio školskog kurikuluma. Djelovanjem u zajednici učenici razvijaju empatiju, socijalnu osjetljivost, građansku odgovornost, solidarnost i poduzetnost te doživljavaju zadovoljstvo nakon sudjelovanja u provedbi aktivnosti.

Na događanju ćete imati priliku poslušati inspirativne primjere suradnje udruga, škola i lokalne zajednice.

Razgovarat će se o sljedećim temama:
-provedbi edukativnih aktivnosti u školama (u doba pandemije)
-tome potiču li projekti i aktivnosti koje se provode u školama suradnju s lokalnom zajednicom
-izazovima i dobrobitima suradnje škola s lokalnom zajednicom te konkretnim preporukama.

Detaljan program rada pogledajte OVDJE.

Rasprava će se održati uživo u TV studiju Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju (Getaldićeva 2, Zagreb) te će biti ograničena za sudjelovanje najviše 15 sudionika, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Događanju će se moći pristupiti online putem platforme ZOOM, a moći će se pratiti i na društvenim mrežama putem Facebook livea. Dan prije, svim prijavljenima bit će poslana poveznica za pristup ZOOM-u.

PRIJAVA
Sudjelovanje prijavite najkasnije do 19. travnja 2021. putem sljedeće poveznice: https://bit.ly/3tY8tpG