Aktualno, Nekategorizirano

Predstavljena ‘Dijalogija’, edukativna platforma Festivala tolerancije

Edukativna platforma Festivala tolerancije – JFF Zagreb novi je digitalni interaktivni projekt izvaninstitucionalnog obrazovanja za mlade, a cilj joj je kroz inovativne sadržaje obraditi niz tema važnih za razvoj empatičnog društva.

Filmovi, didaktički materijali, kvizovi, korisne poveznice, predavanja, edukativni chatovi, Edukacijska jutra te arhivski materijali s prethodnih edukacijskih programa Festivala tolerancije – ovo je dio sadržaja nove edukativne platforme za učenje o toleranciji namijenjene primarno profesorima koji će koristiti ove materijale na školskim satovima, a potom i učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima. Digitalna platforma “Dijalogija: pričajmo o tome” dobila je preporuke Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

”Neki nas predmeti pripremaju da budemo dobri matematičari, fizičari, lingvisti ili rukometaši. Ovaj nas priprema da budemo dobri ljudi. Nit vodilja stvaranja Dijalogije bila je želja da već dobro poznate i prihvaćene programe prilagodimo novim uvjetima i profesorima osiguramo kvalitetan, inovativan, uvijek dostupan materijal s provjerenim informacijama kojeg mogu koristiti u nastavi, posebice kao nadopunu programu građanskog odgoja, neovisno o lokaciji korisnika i epidemiološkoj situaciji u zemlji. Briga o mladima kao najznačajniji segment u razvoju demokratskog društva, pogotovo u današnje vrijeme u kojem smo svjedoci porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi, među djecom i prema pojedincima druge nacionalnosti, vjere ili rase, potaknula nas je još 2009. godine na uvođenje obrazovnog programa Edukacijska jutra”, rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Do sada je u Edukacijskim jutrima sudjelovalo više od 35 tisuća učenika iz Hrvatske i šire, a program je održan više od 80 puta u šest zemalja. Cilj programa je približiti mladima tragediju holokausta na njima razumljiv način, kroz filmski medij te uz svjedočanstvo preživjelih holokausta.

Prvo online Edukacijsko jutro organizirano u suradnji s Njemačkim veleposlanstvom u Zagrebu i Institutom za vanjsku kulturnu politiku Savezne Republike Njemačke održao je 25. studenog dr.sc. Matthias Hass iz Memorijalnog i obrazovnog centra Kuće Konferencije u Wannseeu u Berlinu. Tematiziralo je progon i ubijanje europskih Židova, a nakon predavanja učenici su imali priliku razgovarati s profesorom Hassom i postaviti mu pitanja na online platformi Google Classroom.

“Pitanja hrvatskih učenica i učenika bila su vrlo dubokoumna te su pokazala da su se prethodno intenzivno bavili poviješću. Informacije o tome koje se pouke iz prošlosti mogu iskoristiti u današnjem svijetu pokazuju da učenici očekuju pomoć i upute za svoj vlastiti angažman. Mislim da je vrlo važno da mladi u Hrvatskoj i cijeloj Europi imaju mogućnost da se intenzivno bave poviješću nacionalsocijalizma i holokausta. Pogotovo kroz razmjenu mišljenja o prošlosti s osobama iz drugih zemalja imaju priliku učiti jedni od drugih te biti otvoreni prema drugim pogledima na prošlost. U razgovoru s drugima učimo jedni od drugih te stječemo bolje razumijevanje za perspektive koje nam se često čine stranima”, istaknuo je profesor Hass.

Na Dijalogiji će se redovito dodavati novi sadržaji poput obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u siječnju. Moći će se pogledati i filmovi Lea i Darija i Dječje carstvo redatelja Branka Ivande, Jasenovački memento Bogdana Žižića i Takva su pravila Ognjena Sviličića. U pripremi su i filmovi u produkciji Festivala tolerancije – Skriveno djetinjstvo, svjedočanstvo preživjele holokausta Vesne Domany Hardy i priča mladića koji je dobio azil u Hrvatskoj.

Za pristup Dijalogiji potrebno je javiti se na e-mail katarina.juras@jff-zagreb.hr.

Izvor: HAVC