Hrvatska, Nekategorizirano

Predstavljena udruga Obitelji 3plus: Afirmativnije okruženje bez predrasuda

Na slici (L-D) pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, predsjednik udruge Obitelj 3plus Ivan Malbašić i predsjednica ELFAC-a Maria Regina Maroncelli. foto HINA/ Damir SENČAR
Na slici (L-D) pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, predsjednik udruge Obitelj 3plus Ivan Malbašić i predsjednica ELFAC-a Maria Regina Maroncelli.
foto HINA/ Damir SENČAR

U Hrvatskoj je prema posljednjem popisu stanovništva 112.830 obitelji s troje ili više djece u kojima živi gotovo 600.000 osoba, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju novoosnovane Udruge obitelji s troje ili više djece – Obitelji 3plus, koja želi zastupati interese tih obitelji i stvaranjem afirmativnijeg okruženja bez predrasuda.

“Nakon međusobnih konzultacija, nekolicina nas roditelja iz velikih obitelji zaključili smo da bez samoorganizacije interesi velikih obitelji, kojih u Hrvatskoj ima više od 112.000, nikada neće doći u fokus javnosti i politike. Ovakav model postoji diljem Europe i iznimno je uspješan”, rekao je na konferenciji za novinare Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus.

Osim uštedama i podizanjem kvalitete života, Udruga želi zastupati interese 3plus obitelji stvaranjem afirmativnijeg okruženja bez predrasuda, poticanjem znanstvenih istraživanja o različitim aspektima njihovog života, organiziranjem radionica, povezivanjem radi međusobne podrške, poticanjem tvrtki na društveno odgovorno poslovanje i utjecanjem na javne politike.

Udruga je osmislila obiteljsku karticu s popustima i posebnim pogodnostima za 3plus obitelji koji njihovu svakodnevicu s brojnim financijskim i logističkim izazovima čine, kako ističu, jednostavnijom.

“Obiteljska kartica projekt je ostvaren u suradnji s nizom nacionalnih i lokalnih tvrtki partnera koje su prepoznale tržište od više od 600.000 ljudi koji danas u Hrvatskoj žive u velikim obiteljima. Redovnim članstvom u Udruzi, 3plus obitelji dobivaju mogućnost korištenja posebnih popusta i pogodnosti kod partnera. Izravnim uštedama otvara se prostor u obiteljskom proračunu za neke druge proizvode i aktivnosti što na kraju podiže kvalitetu života članova 3plus obitelji”, naglasio je Malbašić.

Istaknuo je da su dva važna cilja udruge već ostvarena, jer je udruga postala član Europske konfederacije velikih obitelji – ELFAC-a te je uspostavila dobru suradnju s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pomoćnik ministrice za demografiju Ivica Bošnjak je istaknuo da ministarstvo podržava ovu inicijativu jer roditelje smatra važnim dionicima u kreiranju politike za obitelj i mlade pa je njihova samoorganizacija apsolutno poželjna.

Naveo je da prema zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj ima ukupno 867.000 obitelji s djecom, od čega 435.000 s jednim djetetom, 319.000 s dvoje djece, 87.000 s troje i oko 18.000 s četvero djece.

“Sukladno zaključcima sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju od 2. srpnja naglasili smo da ćemo dodatno promovirati sve one aktivnosti koje promiču prava djece. Tako je u pitanju toga obiteljska kartica, besplatna polica dopunskog zdravstvenog osiguranja za obitelji s troje ili više djece, povećanje broja besplatnih postupaka kod medicinski potpomognute oplodnje, delimitiranje roditeljskih naknada, dodatni programi u osnovnim školama u smislu produženog rada i boravka te dodatnih ljetnih programa”, naglasio je Bošnjak.

“U Europi trećina obitelji nema djece. Velike obitelji čine 13 posto svih obitelji, ali iz njih dolazi više od 30 posto djece. Pojedine države smatraju da migracijom mogu riješiti demografske izazove, ali u nekim državama depopulacija je uistinu velika opasnost. Udruge velikih obitelji imaju ključnu ulogu u iznošenju potreba i predstavljanju rješenja za stvaranje prijateljskog okruženja za obitelji”, kazala je predsjednica ELFAC-a Maria Regina Maroncelli.

I Maroncelli i Malbašić naglasili su da ne žele nikoga uvjeravati da treba imati veliku obitelji, nego im je misija olakšati živote onima koji se sami odluče za to.