Hrvatska, Nekategorizirano

Pulski Dnevni centar za rehabilitaciju počeo EU projekt potpore djeci s teškoćama

Foto: Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda

Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula počeo je s provedbom EU projekta „Rana podrška i rehabilitacija djeci s razvojnim rizicima i teškoćama u razvoju – Zajedno rastimo sigurnije“ ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna, priopćeno je u srijedu iz Grada Pule.

Projekt će se provodi do 29. listopada 2023., a financiran je putem ITU mehanizma iz Europskog socijalnog fonda “Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.

Ugovor o provedbi potpisan je s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

“Ovim projektom daje se snažna podrška djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima na Urbanom području Pula, pružanjem usluga savjetovanja i pomaganja, psihosocijalne podrške i rane intervencije u sklopu aktivnosti Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula”, rekla je ravnateljica Dnevnog centa Loretta Morosin.

Projektom se educiraju djelatnici i provodi javna kampanja usmjerena na promicanje prava ranjivih skupina, što će rezultirati uključivanjem u život zajednice te optimalnim rastom i razvojem djeteta, u skladu s potrebama i interesima.

U njega će biti uključeno 24 djece i isto toliko članova njihovih obitelji s Urbanog područja Pula.

Tijekom trajanja projekta stručni tim Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda – Pula kroz individualni rad s djecom, provodit će ranu intervenciju, psihosocijalnu podršku i pomaganje, a obiteljima će pružati usluge savjetovanja i rane intervencije kako bi kvalitetnije odgovorili na razvojne potrebe djeteta.

Djelatnici Centra na tjednoj bazi provodit će aktivnosti educiranja u odgojno – obrazovnim institucijama Urbanog područja Pula s naglaskom na važnost ranog prepoznavanja razvojnog rizika te prijenos znanja s djelatnicima ustanova u koje su uključena djeca s teškoćama.

Edukativnim radionicama i javnom kampanjom, kako navode iz Grada Pule, pridonosi se pružanju podrške procesu deinstitucionalizacije i podizanju svijesti javnosti o važnosti socijalne sigurnosti djece s teškoćama u razvoju na Urbanom području Pula, na način da se senzibilizira javnost o važnosti uključivanja pripadnika ciljnih skupina u život zajednice. (Hina)